Tajný způsob, díky kterému svíčka na hřbitově hoří až 2 týdny
adbz.cz » Hobby » Svíčka na hřbitově bude hořet až 2 týdny: Stačí do nádoby nasypat sůl

Svíčka na hřbitově bude hořet až 2 týdny: Stačí do nádoby nasypat sůl

Pravděpodobně jste se již setkali se svíčkami, které vlivem počasí nebo nekvalitního vosku rychle zhasly. Díky soli se vám to však už nestane.

hrbitov svicka nahrobky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Hřbitovní svíčky, známé také jako votivní nebo vigilní, jsou často umístěny ve skleněných nádobách, které jim mají zajistit opravdu dlouhé hoření. Ne vždy jsou však tato očekávání skutečně naplněna. Vy ale nemusíte nechávat nic náhodě – stačí si výdrž vaší zapálené vzpomínky prodloužit solí.

Kouzlo soli: Jak to funguje

Možná vás zajímá, jak může něco tak základního a obyčejného, jako je právě sůl, ovlivnit dobu hoření svíčky. Odpověď spočívá v chemii plamene. Když totiž kolem knotu nasypete špetku soli, ovlivníte tím, jak rychle se vosk rozpouští a odpařuje. Tento proces probíhá následovně:

  • Sůl způsobuje pomalejší hoření vosku, což znamená, že plamen spotřebovává vosk postupněji.
  • Také pomáhá stabilizovat plamen, čímž snižuje pravděpodobnost nerovnoměrného hoření nebo blikání.
  • A jako bonus pomáhá minimalizovat nánosy uhlíku na knotu, čímž zabraňuje jeho ucpání a zhasnutí plamene.
Při návštěvě hřbitova se k uctění památky blízkých často zapalují svíčky. Jde o symbolické gesto vzpomínky, které může díky triku vydržet dlouho.
Zdroj fotografie: Pixabay
Při návštěvě hřbitova se k uctění památky blízkých často zapalují svíčky. Jde o symbolické gesto vzpomínky, které může díky triku vydržet dlouho.

Podle webu RitualWell stačí opravdu jen malá špetka soli nasypaná kolem knotu a můžete výrazně prodloužit dobu hoření své hřbitovní svíčky. Ta úplně obyčejná vám tak vydrží hořet několik dní – a u těch opravdu velkých a drahých se může jednat dokonce až o dva týdny! Vzít si s sebou trochu soli se tak opravdu vyplatí. Na webu adbz však radíme sbalit ještě něco – obyčejnou minci. Pomůže s lepší výdrží květin.

Dobré rady pro co největší výdrž svíčky

Pokud si však myslíte, že stačí vzít jakoukoli svíčku a svěřit ji soli, pletete se. Pokud to myslíte s prodloužením její výdrže opravdu vážně, měli byste se řídit několika pravidly.

Tajný způsob, díky kterému svíčka na hřbitově hoří až 2 týdny
Zdroj fotografie: Pixabay
Tajný způsob, díky kterému svíčka na hřbitově hoří až 2 týdny. Potřeba je jen sůl.
  • Zvolte těžší kus s hladkým a rovnoměrným povrchem vosku. Čím je svíčka těžší, tím více vosku obsahuje, což znamená delší dobu hoření.
  • Vezměte špetku kuchyňské soli a opatrně ji nasypte kolem základny knotu. Nepotřebujete jí mnoho – jen tolik, aby lehce pokryla okolní vosk.
  • Po nasypání soli zapalte svíčku běžným způsobem. Téměř okamžitě uvidíte, že plamen hoří rovnoměrněji a stabilněji.
  • Levným svíčkám pak může pomoci zmrazení, jak redakce adbz úspěšně otestovala.

Památku zesnulých tak můžete uctít ještě lépe než obvykle. A to za trochu té námahy určitě stojí, co říkáte?