Spousta Čechů má od státu nárok na 10 700 Kč. Jste mezi nimi?
adbz.cz » Hobby » Měsíčně vám stát přispěje až 10 700 Kč do rozpočtu: Zažádejte si o peníze rychle, než si to vláda rozmyslí

Měsíčně vám stát přispěje až 10 700 Kč do rozpočtu: Zažádejte si o peníze rychle, než si to vláda rozmyslí

Vzhledem k rostoucím nákladům na bydlení se stát rozhodl pomoci. Lehce přepracoval příspěvek na bydlení, takže na něj možná dosáhnete i vy.

Někteří lidé od státu dostanou 1 milion korun na pořízení bytu. Kdo všechno bude mít nárok?
Zdroj fotografie: Pixabay

Hlavním cílem tohoto státního příspěvku je podpořit domácnosti, u nichž náklady na bydlení přesahují 30 % jejich měsíčního příjmu. „V Praze je tato hranice o něco vyšší, a to 35 %, což je dáno vyššími náklady na bydlení ve městě,“ připomíná úřednice Lenka H. právě z Prahy. Skvělé na tomto programu je i to, že není omezen na konkrétní typ bydlení. Ať už jste v nájmu, vlastníte družstevní byt nebo bydlíte ve vlastní nemovitosti, můžete o něj klidně požádat.

Na příspěvek dosáhne více lidí

Od letošního roku se navíc rozšířila kritéria způsobilosti. Nyní mohou o příspěvek žádat i osoby, které bydlí v nájmu na základě podnájemní smlouvy nebo obývají vlastní nemovitost určenou k rekreaci, jak se lze dočíst na webu MPSV.

Jak se vypočítává nárok na příspěvek?

Pro určení, zda máte nárok na příspěvek na bydlení, se zohledňují příjmy vaší domácnosti a náklady na bydlení. Pokud jsou vaše náklady na bydlení vyšší než 30 % vašeho čistého měsíčního příjmu (35 % pro obyvatele Prahy) a vy splňujete další potřebná kritéria, pravděpodobně na něj budete mít nárok.

Plýtvání potravinami patří v poslední době mezi velmi diskutovaná témata. Kdo plýtvá příliš, může počítat i s pokutami.
Zdroj fotografie: Depositphotos
Prostřednictvím státního programu příspěvku na bydlení mohou oprávněné osoby a rodiny získat finanční pomoc, která jim zajistí stabilní bydlení.

Výše příspěvku, který obdržíte, závisí na rozdílu mezi vašimi náklady na bydlení a hranicí dostupnosti (30-35 % vašeho příjmu). Čím více vaše náklady na bydlení tuto hranici přesahují, tím vyšší podporu podle webu Peníze obdržíte. Dotazováním ve svém okolí jsem zjistila, že dosáhnout můžete až na 10 700 Kč měsíčně, ale ve finále bude vše záviset na vaší konkrétní situaci.

Proces podávání žádostí se zjednodušil

Proces podávání žádostí o tento příspěvek se stal výrazně uživatelsky přívětivějším. Dříve museli žadatelé každé čtvrtletí fyzicky navštěvovat úřady a předkládat rozsáhlou dokumentaci. Díky změnám zavedeným v loňském roce se však tento proces výrazně zjednodušil a zpřístupnil.

Lidé od státu dostanou 1 milion korun na pořízení bytu
Zdroj fotografie: Pixabay
Spousta Čechů má od státu nárok na 10 700 Kč. Jste mezi nimi?

Nyní můžete o příspěvek na bydlení žádat výhradně online, a získat potřebnou podporu je tak snazší než kdy dříve. A nejen to, snížila se i četnost předkládání dokumentace. Stále sice musíte dokládat své příjmy a náklady na bydlení, ale nyní tak musíte činit pouze každých šest měsíců namísto čtvrtletně. Pokud vás tedy doteď nadměrná byrokracie odrazovala, zkuste to znovu. Nic za to nedáte – můžete jen získat.