Přijdou Češi o další peníze? Kvůli povodním se mluví o zavedení nové daně
adbz.cz » Hobby » Čechům hrozí, že přijdou o další peníze. Kvůli povodním je ve hře nová daň. Kdo všechno ji bude platit?

Čechům hrozí, že přijdou o další peníze. Kvůli povodním je ve hře nová daň. Kdo všechno ji bude platit?

Pokud se bude opakovat historie, přijdeme o další peníze. Ve hře je takzvaná povodňová daň, kterou by měl platit naprosto každý Čech.

policie povodne hlidka
Zdroj fotografie: Česká televize

Ničivé povodně za sebou v některých městech zanechaly obrovskou spoušť. Už tak zdrcení lidé nedoufají v nic jiného, než že jim stát pomůže zocelit bydlení a přispěje nějakou tu korunu, aby se dostali z nejhoršího. Jenže to se dle webu Aktuálně v zadluženém Česku nekoná a je dokonce možné, že škody na majetku budeme platit zase my občané. 

Povodňová daň by se týkala všech 

Namísto toho, aby měl stát připravenou rezervu na horší časy, se neustále zadlužuje. Vždyť schodek rozpočtu je v současné době zhruba 250 miliard korun, což by mělo být varovným signálem zejména pro vládu. Problém to nicméně představuje právě během záplav a dalších ničivých katastrof, které nelze ovlivnit. Nezbývají totiž peníze pro pomoc lidem v nouzi.

celni sklo mokre po desti
Zdroj fotografie: Pixabay

Někteří odborníci si proto myslí, že škody budeme muset zaplatit my daňoví poplatníci. To se mimo jiné stalo již v roce 2010, kdy byly povodně méně devastující než dnes. Vláda se ovšem i tak rozhodla zavést tzv. povodňovou daň, kterou musel platit každý v rámci nařízení zákona. Částka se přitom ve většině případů vyšplhala až do výše 100 Kč. 

Češi rádi pomáhají, ale nesmí je nikdo nutit 

„Tohle je prosba pro všechny ekonomicky aktivní: přispějte stokorunou na solidaritu s těmi, kteří jsou zasaženi povodněmi,” vyzval tenkrát podle serveru ČT24 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Háček byl samozřejmě v tom, že nešlo o dobrovolný příspěvek, ale dočasnou povinnost. Celkově se tak vládě podařilo vybrat 4 miliardy korun. 

Jak ovšem uvádí odborníci, dnes by bylo potřeba mnohem více peněz. Češi jsou sice štědří, ale většinou jen v případě, kdy je nikdo do ničeho nenutí. V posledních letech je patrné, že když se jim nechá volná ruka, dokáží se spojit a zachraňovat jako nikdo jiný. Zda se tedy dočkáme povodňové daně, je nejisté, ale nejspíše by to akorát spustilo vlnu kritiky.