Pokuta 100 000 Kč pro Čechy, kteří mají na domě komín. Hrozí spoustě lidem
adbz.cz » Hobby » Pokuta 100 000 Kč pro Čechy, kteří mají na svém domě komín. Opomenutí jediné povinnosti vede k závažným problémům

Pokuta 100 000 Kč pro Čechy, kteří mají na svém domě komín. Opomenutí jediné povinnosti vede k závažným problémům

Každý majitel nemovitosti musí zajistit, že má čistý komín. Pokud by zapomněl na revizi, hrozí mu pokuta ve výši až 100 000 Kč.

komín na střeše
Zdroj fotografie: Depositphotos

Topná sezóna se blíží velmi rychlým tempem a ti, kteří mají komín, by neměli zapomínat na jeho včasnou revizi. Zákon totiž dle webu Novinky nařizuje, že je nutné ho každý rok nechat zkontrolovat oprávněným kominíkem. V opačném případě hrozí vyšší riziko požáru a stejně tak i tučná pokuta, která se může vyšplhat až na 100 000 Kč.

Komín bez revize může způsobit požár 

Nevyčištěné komíny jsou častou příčinou požárů, které mají za následek milionové ztráty a v horších případech dokonce i smrt členů domácnosti. Každý rok hasiči napočítají bezmála tisíc případů, kdy k takové nehodě dojde. Stačilo by přitom, kdyby občané dbali na revizi této části domácnosti, což mimo jiné nařizuje i samotný zákon. 

Čištění komína kominíkem
Zdroj fotografie: Depositphotos

„Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Jen během loňské topné sezóny bylo takových požárů 846 z celkového počtu 965. Mezi další příčiny požárů patří nevhodná konstrukce komína, zazděný trám v komíně a špatné spáry v komíně,” uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky.

Majitelům hrozí nemalé pokuty 

Každý majitel nemovitosti má povinnost udržovat komín funkční a bezpečný. To zajistí jeho pravidelné čištění a zmíněná revize oprávněným kominíkem. „Podle zákona by váš komín měl alespoň jednou ročně prohlédnout kominík. U spotřebičů na pevná paliva byste pak čištění měli provést třikrát ročně,“ upozorňují odborníci z pojišťoven.

Hasiči bojující s požárem
Zdroj fotografie: Pixabay

Pokud byste kontrolu zanedbali a přišly na to úřady, bude vám udělena pokuta do výše 10 000 Kč. V případě právnických osob nebo OSVČ je nezajištění povinného čištění a kontroly spalinové cesty trestáno hasičským záchranným sborem částkou 100 000 Kč. Raději proto zavolejte oprávněnému kominíkovi, ještě než přijdou první mrazy.