V ČR je nový podvod: Cílí na všechny, kdo používají elektřinu
adbz.cz » Hobby » Pozor na podvodníky s elektřinou: Volají teď téměř všem, kdo ji doma používají. Po skončení telefonátu jsou lidé bez peněz

Pozor na podvodníky s elektřinou: Volají teď téměř všem, kdo ji doma používají. Po skončení telefonátu jsou lidé bez peněz

Čechům volají podvodníci, kteří se vydávají za Energetický regulační úřad a chtějí po nich zaplatit pokuty. Vyhrožují i soudem.

kabel elektrina pozar
Zdroj fotografie: Depositphotos

Není tomu dávno, co Energetický regulační úřad varoval společnost před podvodnými telefonáty. Ty míří na většinu českých domácností a zloději se v nich představují pod jeho jménem, přičemž číslo bývá zpravidla neznámé. Během hovoru jsou poté po obětech požadovány pokuty a následuje výhružka soudního sporu. 

Pozor na podvodné telefonáty 

Ceny energií patří mezi nejvíce řešená témata v České republice. Neustálé výkyvy cen děsí jak většinu domácností, tak i větších firem, které kvůli nim pociťují nehezké ztráty. Aby toho však nebylo málo, začaly se objevovat případy podvodných telefonátů, ve kterých se zloději vydávají za Energetický regulační úřad a chtějí po lidech platit pokuty. 

Žena se v kanceláři dívá na telefon
Zdroj fotografie: Piqsels

Podvodníci rovněž obětem vyhrožují, že pokud by požadovanou částku nezaplatily, bude následovat soudní spor. Následně hovor ukončí a pošlou SMS zprávu s odkazem na falešný web s koncovkou .eu. Tam se mají lidé dle serveru iDnes dozvědět více informací a případné částky neprodleně zaplatit. 

Peníze v žádném případě neposílejte 

„Skutečnost, že se jednalo o podvod, je zřejmá už z výčtu zákonných kompetencí ERÚ. Úřad totiž nemá pravomoc běžným spotřebitelům ukládat jakékoliv pokuty, a nemůže po nich tedy žádné peníze ani vymáhat,“ upozornil mluvčí Energetického regulačního úřadu Jan Hamrník s tím, že by lidé měli takové hovory ignorovat a volajícího raději zablokovat.

Klíčem k tomu, abyste se vyhnuli přeplatkům za elektřinu, není jen výběr správného dodavatele, ale pochopení všech aspektů vašeho účtu za elektřinu.
Zdroj fotografie: Depositphotos

Za žádnou cenu pak nemají posílat peníze a nejlépe ani otevírat zmíněné odkazy. „V případě, že byste tak učinili, je pak v první řadě třeba kontaktovat banku a zastavit jakékoliv odchozí transakce s pochybným adresátem, následně by se měl dotyčný obrátit na Policii ČR,“ dodal mluvčí.