Digestoř bude jako nová: S mastnotou zatočí ocet, filtrům stačí udělat vodní lázeň se sodou a jarem
Pokud vás trápí zanesená digestoř, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. K dokonalému vyčištění vám postačí ocet či lázeň se sodou a jarem.
Digestoř je nedílnou součástí každé kuchyně a někteří ji dokonce používají naprosto každý den. Zejména v takovém případě je nutné nezapomínat na její pravidelnou očistu, protože se vlivem vaření různých potravin snadno zamastí a pak se na ní usazují nečistoty. Naštěstí však existuje snadný způsob, jak tyto nedostatky odstranit, a to dle webu Food52 pomocí octa.
Očista digestoře je velmi důležitá
Usazená mastnota a nečistoty digestoře mohou nejen snižovat výkon zařízení, ale také zvyšovat riziko šíření bakterií do ovzduší ve vaší domácnosti. Pokud ji tedy chcete učinit opět krásnou a lesklou, začněte tím, že ji odpojíte z elektřiny a následně očistíte celý její povrch mikrotenovým hadříkem (zaměřte se hlavně na rohy a různá zákoutí).
Pokud by vám to šlo stěží nebo se s mastnotou nedalo vůbec hýbat, pak přichází na řadu osvědčený ocet. Stačí ho smíchat v poměru 1:1 s vodou a následnou směsí začít drhnout veškerá zanesená místa. Případně můžete dle webu Thekitchn vyndat filtry a namočit je do této směsi. Snadněji tak uvolníte všechny nečistoty a zařízení bude dokonale lesklé.
Pozor si dejte zejména na filtry
Pozor, že zejména filtry jsou nejdůležitější součástí digestoře. Zachycují totiž veškerou mastnotu a další nečistoty, takže se zaměřte na jejich pravidelnější očistu. S tou vám pomůže i vodní lázeň se sodou a mycím prostředkem. Do horké vody tak vysypte trochu tohoto účinného prostředku a následně zalijte jarem. Filtry poté nechte koupat ve směsi 60 minut.
Jakmile uplyne stanovená doba, vše důkladně očistěte hadříkem a nechte uschnout, poté už vše stačí dát zpět na místo a máte hotovo. Filtry se také vyplatí jednou za čas měnit. To platí obzvláště v případě, že jsou látkové nebo uhlíkové. Kovové druhy stačí zpravidla očišťovat výše uvedeným způsobem a měly by vydržet dobré dlouhé roky.