Koupili jste si nedávno v Globusu tohle pečivo? Za žádných okolností ho nejezte. Našlo se v něm něco, co tam být nemá
Na kvalitu potravin v obchodech je třeba si dávat opravdu pozor. Jinak si snadno koupíte výrobky, na kterých si opravdu příliš nepochutnáte.
Kdo by neměl rád tajemství a záhady? Ale bohužel ne ve všech oblastech našeho života je jejich přítomnost žádaná. Třeba u potravin je naopak jakékoli tajemství nežádoucí. V nejnovější cukrářské detektivce z našich pultů bohužel houstne nejen zápletka, ale i náplň. Představte si, že se zakousnete do šťavnatě vrstveného pečiva posypaného mákem a objevíte nečekané křupnutí. Ne rozkošné křupání krystalků cukru, ale zrnitou přítomnost písku. Ano, písku, který patří do pískoviště a nikoli do zákusku!
Zrnitý objev v Globusu
Nestává se každý den, že by vám zákusek připomínal pláž, ale pro některé nešťastné duše v pražském hypermarketu Globus ten den skutečně nastal. Viník? 350gramové balení „Mléčného závinu makového“ z Hradecké pekárny, jak informuje web PotravinyNaPranýři.
To, co mělo být pochoutkou s makovou náplní, se tak změnilo doslova v zubařskou výzvu. A to rozhodně nijak příjemnou. Pokud tedy tuto potravinu doma máte, určitě ji nejezte. V obchodě byste měli bez problémů uspět s reklamací.
„Já už jsem jednou našla kamínek v rýži, a to bohužel tak špatně, že mě to stálo plombu. Nezaplatil mi nikdo nic, ale o písku v pečivu slyším poprvé. Že by ho použili místo drahého cukru?“ vtipkuje paní Jana K. z Brna, které jsme se na její názor zeptali. Mimochodem písek řadí web BezpečnostPotravin Ministerstva zemědělství mezi tzv. fyzikální nebezpečí, stejně jako třeba hlínu nebo kousky kostí či skořápek.
Nebyl to první faul
Bezpečnost potravin je vydatnou kapitolou v každém příběhu o obchodech s potravinami a ani Globus není výjimkou. Bylo by však chybou vinit jen jeho. V poslední době jsme informovali o celé řadě nepříjemných potravinářských přešlapů, které sahají hodně daleko za oddělení pečiva.
Na webu adbz jsme vás například varovali před rýží plnou pesticidů od značky Lagris nebo před pochybnou kvalitou drůbežího masa – zdá se tedy, že česká potravinářská inspekce má opravdu plné talíře práce.