V obchodě se prodávalo nebezpečné koření. Lidem po jeho snězení hrozí život ohrožující problémy
Několikanásobně vyšší množství pesticidů bylo SZPI odhaleno v jednom koření, které se prodávalo v obchodech. Nemáte ho doma?
Obsah
Pokud při vaření s oblibou používáte bylinky, které připravovaným pokrmům dokážou dodat tu správnou chuť i aroma, dávejte si pozor, co kupujete. Na pultech obchodů se objevilo nebezpečné koření, které by u vás mohlo vyvolat nežádoucí zdravotní potíže.
Byl překročen limit pesticidů
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce SZPI pravidelně provádí kontroly velkoobchodů a také dovozců, a to ve spolupráci s Celním úřadem. Při jedné z těchto kontrol zabavili dvě zásilky bazalky původem z Thajska. Důvodem byla nadlimitní přítomnost hned několika pesticidů.
Koření prošlo laboratorním rozborem a ten odhalil přítomnost deseti (respektive sedmi) pesticidních látek, jejichž obsah byl několikanásobně překročen. U některých položek byly limity překročeny výrazně (v jednom případě dokonce 100x), v dalších dvou případech pak 40x, informuje web Potraviny na pranýři.
Zakázaný insekticid karborufan
Na seznamu zjištěných látek, u kterých bylo mnohonásobně překročeno povolené množství, figuruje také silný insekticid karborufan. Tato látka se používala v zemědělství jako insekticidní přípravek – cílem bylo tlumení škůdců na celé řadě plodin. Například na kukuřici, řepě, bramborách nebo třeba slunečnici. Karborufan byl v roce 2008 Evropskou unií zakázán pro své nežádoucí účinky.
A co jsou to vlastně ty pesticidy? Jde o toxické látky vyrobené s jasným úmyslem – zlikvidovat a zabít živé organismy, jako je hmyz, rostliny nebo třeba houby, jež jsou považovány za škůdce. Příjem pesticidů nijak nezaznamenáte, vysvětluje web Avocados. Nejsou vidět, nemají žádnou chuť, z potravin je nelze dobře omýt, protože jsou ve vodě nerozpustné. A tak se v našem těle postupně hromadí.
Jaká rizika představují pesticidy v potravinách?
Při pěstování rostlin se často využívají přípravky sloužící k jejich ochraně před škůdci. Vlivem toho ale může dojít k reziduím pesticidů v potravinách. Mohou vyvolat zdravotní rizika, která mohou být podle webu SZU akutní a chronická.
Akutní rizika vznikají při krátkodobém příjmu rezidua pesticidu při překročení akutní dávky. Chronická pak vznikají při dlouhodobém příjmu rezidua pesticidu při překročení stanovené hodnoty.