Obchody prodávaly instantní salmonelu, jako by se nechumelilo. Jestli jste koupili tohle maso, radši ho rychle vyhoďte
Začátek roku přinesl nové riziko. Inspektoři SZPI a Státní veterinární správy zjistili v kuřecím mase přítomnost bakterie způsobující salmonelózu.
Minulý měsíc upozornila Státní zemědělská potravinářská inspekce na závadné kuřecí maso, které nařídila okamžitě stáhnout z prodeje. Ačkoliv jsou již všechna dostupná balení zlikvidována, je možné, že máte ještě některé doma v mrazáku. Zdraví nebezpečné kuřecí hřbety na polévku zajistila SZPI v prodejně hypermarketu Albert ve Velkém Týnci u Olomouce. Producentem výrobku je společnost Rabbit Trhový Štěpánov.
Druhý záchyt závadného masa
Na stránkách PotravinyNaPranýři zveřejnila SZPI informaci o záchytu zdraví nebezpečného kuřecího masa 18. března letošního roku. Ačkoliv mají kuřecí hřbety datum použitelnosti stanovené na 15. 2. 2024, řada z vás je může mít stále v mrazáku anebo jste z nich připravili pokrmy (například vývar), které jste zamrazili. Chlad ani mráz bakterii Salmonella enteritidis nijak neublíží. Po rozmrazení získá opět svou původní aktivitu.
Výrobcem a producentem závadných kuřecích hřbetů je společnost Rabbit Trhový Štěpánov. Bohužel pro ni je to letos již druhý prokázaný výskyt bakterie Salmonella enteritidis v jí produkovaném kuřecím mase. První případ zachytila Státní veterinární správa (SVS) v polovině letošního března. Jak informuje web BezpečnostPotravin, SVS zajistila 1 536 kilogramů kuřecího masa, v němž byla laboratorními testy prokázána přítomnost bakterie způsobující salmonelózu.
Většinu produktů se podařilo stáhnout z prodeje, i tak ale 96 kilogramů skončilo u koncových zákazníků. Konkrétně se jedná o kilové balení Kuřecí polévkové směsi Z PE 1, číslo šarže 2454033 a Kuřecí srdce balené po 500 g s číslem šarže 2454033. Dotčené jsou prodejny řetězce Globus a soukromá prodejna firmy Rabbit.
Maso nejezte, ale vraťte
Závadné maso můžete vrátit na kterékoliv prodejně řetězce, u něhož jste jej koupili. Zdravotníci v žádném případě nedoporučují jeho konzumaci, a to ani po tepelné úpravě. Bakterie Salmonella enteritidis je vůči vysokým teplotám mimořádně odolná. Pro její likvidaci je nutné maso připravovat alespoň na 75 °C, a to po dobu minimálně 5 minut. Příznaky salmonelózy jsou poté nevolnost, zvracení, křeče v břiše a plynatost, zimnice, řídká stolice a život ohrožující dehydratace.