„V obchodě jsem nakoupila za 1 879 Kč a doma jsem zjistila, že mě o 550 Kč obrali!“ Češi by se měli mít na pozoru, podvod začíná už v regálu
Potraviny s prošlým datem spotřeby vám mohou způsobit vážné zdravotní potíže. V obchodech na ně i přesto narazíte.
Možná jste v rámci šetření rodinného rozpočtu někdy zašli do obchodů, které se specializují na prodej potravin na hraně data spotřeby, popřípadě po uplynutí jejich minimální trvanlivosti. Tyto provozovny lákají své zákazníky na výrazné slevy a o nutnosti potraviny spotřebovat co nejdříve obvykle informují odpovídajícím způsobem. Někdy se nicméně může stát, že na potraviny na nebo rovnou za hranicí data spotřeby, narazíte v běžném supermarketu a bez slevy. Můžete tak přijít o spoustu peněz, stejně jako se to stalo naší čtenářce Tereze N.
Nepozornost ji stála stovky korun
Čtenářka Tereza nám do redakce zaslala svůj příběh s prosbou o jeho zveřejnění. Doufá, že pomůže všem, kdo, stejně jako ona, dosud nesledovali termín data spotřeby na potravinách. Rozhořčená čtenářka se nám svěřila, že po návštěvě známého maloobchodního řetězce hypermarketů doma s hrůzou zjistila, že nakoupila sýry s prošlým datem spotřeby a mléko, jehož minimální trvanlivost rovněž expirovala.
Když přidávala položky do košíku, ničeho divného si nevšimla. Prošlé potraviny nebyly nijak označené, umístěné do zvláštního regálu ani ve slevě. Vše „prasklo“ až doma, když si nalila mléko do kávy. To se totiž okamžitě zdrclo a nápoji dodalo kyselou pachuť. Při kontrole zbylých potravin objevila i zmíněné prošlé sýry. Z celkové útraty 1 879 Kč tak prakticky vyhodila 550 Kč rovnou do koše.
Prošlé potraviny se prodávat nesmí
Problematice závadných potravin se dlouhodobě věnuje např. Akademie věd ČR. Ta ve výstupu svého výzkumu vysvětluje, že potraviny s označením „spotřebujte do“ se dle zákona nesmí prodávat po uplynutí data spotřeby. Mohou být totiž zdraví ohrožující. Zpravidla se jedná o masné a mléčné výrobky a další potraviny podléhající rychlé zkáze.
Naopak trvanlivé potraviny, které jsou označené „minimální trvanlivostí“, se mohou prodávat i po jejím uplynutí. Ale pouze v případě, že jsou správně skladovány. Prodejce je má rovněž povinnost viditelně označit a oddělit od dalšího sortimentu zboží.
Situace v tuzemských prodejnách potravin bohužel často neodpovídá zákonem požadované realitě. Jak uveřejnil web ČT24, problémy s prošlými potravinami potkávají více než 10 % prodejců. Proto až půjdete příště nakoupit, nezapomeňte se podívat na datum spotřeby, popřípadě minimální trvanlivost vámi vybraných produktů, a ušetřete si tak peníze i zdraví.