Ušetřete na nákupu sýru typu Čedar 800 Kč měsíčně. Návod na výrobu z 1 litru obyčejného mléka
Pokud patříte mezi milovníky čedarového sýru, pak byste měli vyzkoušet tento jednoduchý způsob, jak si jej připravíte doma snadno a za pár korun.
Sýr typu Čedar je jednou z nejoblíbenějších pochoutek, kterou nepohrdnou ani ty nejmlsnější jazýčky. Jeho pořizovací cena je však oproti jiným výrazně vyšší. Sehnat opravdu kvalitní a poctivý kousek nebývá příliš jednoduché. Naštěstí podle informací na webu DomácíMlékař existuje postup, díky němuž si tento lahodný mléčný produkt doma snadno vyrobíte a bude vás to stát jen zlomek ceny.
Co budete k výrobě sýru potřebovat
Abyste se mohli pustit do výroby čedaru, nejdříve si připravte veškeré suroviny. Potřebovat budete především 1 litr mléka, 15 gramů másla, 1 čajovou lžičku soli, 6 polévkových lžic kukuřičného škrobu a 200 g libovolného tvrdého sýru. Těchto pár přísad vám umožní vytvořit lahodný sýr čedarového typu. Pokud si jej dopřáváte často, pak můžete na několika baleních ušetřit měsíčně i 800 Kč. A to už se rozhodně vyplatí.
Postup výroby sýru
Nejdříve nalejte litr mléka do hrnce a ten postavte na sporák a dejte vařit. Postupně přidávejte sůl, máslo a nastrouhaný sýr. Kukuřičný škrob přidávejte úplně jako poslední. Nezapomeňte směs během vaření míchat. Vařte tak dlouho, dokud se všechny ingredience zcela nerozpustí a nespojí v jednolitou směs. Jakmile máte hotovo, vzniklou směs přelijte do vhodné nádoby.
Skvěle vám k tomuto účelu poslouží čistý kartonový obal od mléka. Přelitou sýrovou směs v obalu uložte do ledničky alespoň po dobu 6 hodin. Po uplynutí této doby máte hotovo. Podle libosti lze během vaření přidat i libovolné koření nebo pepř. Podle doporučení na webu VařímeDobroty můžete místo tvrdého sýru přidat přímo čedar. I když bude jeho výroba následně dražší, jeho chuť bude mnohem výraznější.
Jak skladovat vyrobený sýr
Vyrobený sýr dále skladujte v ledničce a postupně spotřebovávejte. Přestože se jedná o poměrně trvanlivou potravinu, kterou lze v ideálních podmínkách skladovat i po dobu 4 týdnů, jak jsme psali už dříve na adbz, neměli byste s jeho konzumací otálet. Pokud si jej však oblíbíte jako naše čtenářka Monika S. ze Vsetína, nejspíš vám ani tak dlouho nevydrží. „Jakmile uděláme domácí čedarový sýr, vždy se po něm rychle zapráší. Chutná lépe než kupovaný a přitom stojí jen pár korun,“ pochvaluje si.