Květák je zdravá a pro člověka velmi prospěšná zelenina. Jednu nevýhodu však má. Při jeho vaření se z kuchyně line opravdu nelibí zápach, který nejednoho dokáže dokonce odradit od konzumace jinak lahodných květákových pokrmů. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, díky kterým se zápachu květáku při vaření naprosto zbavíte.
Květák je výživný, ale obsahuje sirné sloučeniny
Web MayoClinicHealthSystem upozorňuje na přednosti květáku. Podle všeho obsahuje hlavně vodu a jeho kalorický příjem je proto velmi nízký. Má také minimum cholesterolu a tuků, zato je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínů B a C, které člověku pomáhají udržet správnou činnost metabolismu a podporují růst a reparaci tkání. Jeho součástí jsou však také sirné sloučeniny, které se právě při vaření uvolňují.
Česnek je vyhledávanou surovinou při vaření. Jakmile si však nevezmete rukavice, budou vám po něm páchnout dlaně a prsty ještě pěkně dlouho.…
více
S jeho konzumací byste rozhodně neměli váhat a květák bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Pokud máte květák rádi, ale obtěžuje vás zápach, který při vaření vydává, máme pro vás řešení. Paní Jana B., kuchařka ve školní jídelně, se naší redakci svěřila s tajným receptem. Vždy, když vaří květák, přidá do hrnce lžičku jedlé sody a je po problému: „Dokud jsme vařili květák jen tak, smrděla pak celá jídelna a děti květák nechtěly vůbec jíst.“
Se zápachem pomůže mléko i ocet
Dalším osvědčeným receptem je dle webu TheMansionDeLasIdeas přidání půl sklenice mléka do hrnce s květákem. Mléko s jistotou překryje zápach, a navíc zvýší intenzitu chutě květáku. K pohlcení zápachu pak můžete použít také citrónovou šťávu, nebo dokonce bobkové listy. Stačí jen jeden list bobkového listu a nepříjemné aroma květáku bude nenávratně pryč.
Květák můžete zkusit také namočit do roztoku vody a octa v poměru 5 ku 1. Květák přestane páchnout zejména díky tomu, že ocet rozpustí sloučeniny síry zodpovědné za nelibý odér. Jednotlivé růžičky květáku však před přidáním do hrnce s vodou nezapomeňte důkladně opláchnout. Dle webu OneHowTo můžete zbavit květák jeho charakteristického zápachu také díky vanilce. Během vaření stačí ke květáku přidat jednu čajovou lžičku tohoto voňavého zázraku.
V konzumaci květáku vám už tedy nic nebrání. Stačí si jen vybrat některý z osvědčených triků na jeho příjemnější vaření. A než se do toho pustíte, přečtěte si na webu Adbz, jaký je nejlepší způsob skladování ovoce a zeleniny. Zabráníte tak případnému zkažení nejen květáku, ale i dalších druhů. A vyhnete se zbytečnému plýtvání.