Potraviny, které se v lednici mnohem rychleji kazí | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Kazí se téměř okamžitě, pokud jsou vedle sebe. Které druhy ovoce a zeleniny nesmí být pospolu, aby si udržely čerstvost?

Kazí se téměř okamžitě, pokud jsou vedle sebe. Které druhy ovoce a zeleniny nesmí být pospolu, aby si udržely čerstvost?

Lednice může urychlit zrání potravin, v důsledku čehož dojde k jejich zkažení. Některé druhy proto nechávejte raději venku.

ovoce zelenina lednice
Zdroj fotografie: Depositphotos

Asi všichni lidé chodí jednou nebo dvakrát týdně na velký nákup. Poté, co přijdou domů si vše, co nakoupili uklidí a to, co je potřeba dají do ledničky. Už ale nepřemýšlí o tom, jestli tam jídlo mohou jen tak bez rozmyšlení dát. Některé druhy ovoce a zeleniny totiž k sobě opravdu nepatří a když je dáte vedle sebe, začnou se rychleji kazit. Jaké potraviny to jsou?

Ovoce a zelenina obsahující ethylen

Je určitě velmi užitečné zamyslet se nad tím, co člověk dává do lednice vedle ovoce a zeleniny. Některé druhy ovoce totiž produkují plyn ethylen, který urychluje procesy zrání a tím i znehodnocení. Je proto důležité si v lednici nebo ve spíži udělat místo jen na ovoce a zeleninu a nic jiného k nim nedávat. A samozřejmě myslete na to, že při vyšších teplotách se jídlo kazí rychleji.

Co produkuje nejvíce ethylenu

Existují určité druhy ovoce a zeleniny, které produkují více ethylenu než jiné. A pokud to budete vědět, snadněji pochopíte, co rozhodně nepatří vedle sebe. Ethylenové ovoce zahrnuje jablka, hrušky, avokádo, banány, mango, švestky, melouny, jahody, citrony, melouny, ananasy, pomeranče, mandarinky, grapefruity, nektarinky a broskve. Ze zeleniny potom brambory a rajčata.

zena lednice ovoce
Zdroj fotografie: Depositphotos

Co je nejvíce náchylné na zkažení

Výše uvedené potraviny neumisťujte blízko sebe, ani je neuchovávejte v blízkosti ovoce a zeleniny, které jsou citlivé na velké množství etylenu. To totiž způsobí jejich rychlé zrání a zkažení. Jedná se zejména o zelí, špenát, kukuřici, hlávkový salát, květák, houby, ředkvičky, chřest, brokolici, zelené fazolky, papriky a okurky. I bylinky jsou na tento plyn citlivé.

Pokud se ale stane, že v ledničce nebudete mít dostatek místa a všechny zásuvky budete mít zaplněné, možná budete muset pořídit pár úložných boxů. Do nich potom dáte zeleninu a ovoce, které obsahují ethylen. Tím pomůžete zabránit šíření tohoto plynu a potraviny vám vydrží déle čerstvé.

Jak dáváte potraviny do lednice vy?

Zdroj: TheSpruce