Talíř je horký, ale jídlo zůstalo studené: Chyba není v mikrovlnce, ale v umístění talíře do středu
Pokud se vám ohřevem jídla v mikrovlnné troubě nedaří dosáhnout požadovaných výsledků, nejspíš bude na vině tato nejčastější chyba. Na toto si dejte raději pozor.
Mikrovlnná trouba je jeden z nejužitečnějších spotřebičů, který denně usnadňuje život mnoha lidem. Z toho důvodu je v dnešní době základní výbavou mnoha domácností. Přesto někdy dokáže své uživatele pěkně potrápit. V případě, že jste po skončení ohřevu vytáhli horký talíř, ale v něm studené jídlo, měli byste si dát pozor na tuto častou chybu.
Výhody používání mikrovlnky
Tento způsob ohřevu pokrmů je velice snadný a pohodlý. Při správném užívání a dodržování určitých pravidel máte během chvilky studené jídlo příjemně teplé a připravené k snědku. Kromě časové úspory, kterou tato metoda přináší, ušetříte taky hromadu nádobí, které byste v opačném případě museli k ohřátí studeného pokrmu využít.
Proč je jídlo po ohřátí studené
Mikrovlnná trouba funguje tak, že po zapnutí přeměňuje elektrickou energii na elektromagnetické záření. Díky tomu se jídlo, které do ní vložíte, začne ohřívat. Ve většině případů toto záření proudí rovnoměrně. Díky časté chybě však může dojít k narušení tohoto proudění, a tím k přehřátí talíře, aniž by se jídlo v něm trochu ohřálo.
Chyba, která toto způsobuje, spočívá především v jeho správném umístění v mikrovlnné troubě. Většina lidí jej s dobrou vírou položí přímo doprostřed v přesvědčení, že tak dosáhnou nejlepších výsledků. Ve skutečnosti ale dochází jen k zahřívání samotného nádobí. Abyste dosáhli požadované teploty u ohřívaného jídla, je doporučováno umístit talíř na okraj.
Co neohřívat v mikrovlnné troubě
Snad každý, kdo má tento spotřebič doma a pravidelně jej využívá, ví, že ne všechno nádobí ani pokrmy nejsou vhodné k ohřevu tímto způsobem. V žádném případě do mikrovlnky nedávejte nic obalené hliníkovou fólií. Při jejím ohřevu se mohou v zařízení objevit jiskry, které snadno způsobí vznícení uvnitř trouby. Může tak dojít k jejímu zapálení nebo jinému nevratnému poškození.
Vyhnout byste se měli taky kovovým příborům, které se uvnitř mikrovlnné trouby chovají podobně jako alobal. Případné jiskření by mohlo způsobit požár nebo ohřívaný pokrm rychle spálit. Dalším náchylným materiálem nevhodným k ohřevu v mikrovlnce je plast, který velmi špatně snáší vysoké teploty. Vždy se ujistěte, jestli dané nádobí výrobce schválil k používání v mikrovlnné troubě či nikoliv. Jedině tak budete mít jistotu, že je jeho použití bezpečné.