Pro velkou úrodu jahod v roce 2024 se vyplatí dopřát jim péči už letos v srpnu
Jahody jsou symbolem každého léta. Abyste si ale na velké úrodě mohli pochutnávat i následující sezónu, potřebují v srpnu správné ošetření.
Období, kdy jste sklízeli chutné a sladké jahody, je sice pryč, nicméně pokud chcete, aby byla úroda velká i následující rok, je právě srpen ideálním měsícem pro poskytnutí té správné péče. Doba růstu a především dozrávání plodů je pro rostlinu naprosto vyčerpávající, a potřebuje tedy dodat cenné živiny, které jí pomohou posílit kořenový systém, a ochránit ji tak před dlouhou zimou.
Jak pěstovat jahody
Nemáte-li k dispozici velký záhon, nezoufejte. I z balkonu lze při správném výběru rostlin vykouzlit prostor, kde se bude dařit okrasným i užitkovým rostlinám. Jahody rozhodně nejsou výjimkou a neměly by tu chybět. Velkou výhodou jahod je, že díky velkému množství odrůd můžete vybrat tu ideální pro pěstování v květináči. Jahody milují slunce a kvalitní půdu. Substrát je dobré promíchat s kompostem či hnojem. Rostliny by se měly každé 3–4 roky obměňovat za nové. Jahody lze dobře množit ze zdravých výhonků.
Pravidelná zálivka je samozřejmostí. Zálivku provádějte ve večerních hodinách, případně brzy ráno. Pokud byste rostliny zalévali v největším parnu, voda by se odpařovala a nedostala by se ke kořenovému systému. Vyhýbejte se ale zálivce na plody, tento způsob by vedl ke vzniku hniloby. Pod dozrávající jahody dejte slámu nebo mulč. Tyto komponenty chrání rostlinu před slimáky, hmyzem i plevelem a zadržují vlhkost. Aby byla úroda úspěšná i následující léto, po dozrání plodů slámu odstraňte, rostliny seřízněte na 5 cm a aplikujte univerzální hnojivo.
V srpnu jahody potřebují ošetřit
Aby byly rostliny dostatečně silné na zimní období, potřebují v srpnu, kdy už jsou plody sklizeny, řádné ošetření. První způsob pracuje s amoniakem, který je bohatým zdrojem dusíku. Ten napomáhá růstu a posílení kořenového systému i samotné rostliny. Nechte kyblík s vodou ohřát na slunci a přidejte 2–3 polévkové lžíce amoniaku. Tímto roztokem jahody zalijte.
Následně je vhodné přejít k druhému kroku posezónní péče. Do kbelíku nalijte 10 litrů vody a přidejte 2 sklenice syrovátky, 120 g kvalitního dřevěného popela a asi půl lžičky jódu. Ve sklenici s horkou vodou dobře rozmíchejte čajovou lžičku kyseliny borité a rovněž ji přidejte do kýblu a znovu všechny složky promíchejte. Tento roztok dodá jahodám živiny a ochrání je před škůdci.
Jahody vydrží v lednici i 14 dnů
Jahody je nutné sklízet pouze tehdy, jsou-li plody červené ze všech stran. Ideální je konzumovat je opláchnuté přímo po utrhnutí, někdy je ale úroda natolik velká, že zkrátka není možné sníst vše najednou. Jahody vydrží v lednici i několik dnů, pokud je neumyjete. Jestliže je ale umyjete v roztoku z octu a vody, vydrží v lednici čerstvé klidně i 2 týdny. Stejný způsob můžete aplikovat i na maliny.