Jak si vyrobit obal na jídlo z plátna a včelího vosku
Kdo si sebou každý den balí svačinu či oběd, mnohdy ani neuvažuje o tom, že mikroténový sáček po použití vyhodí. To je za rok více než 200 sáčků. Pokud to bude dělat polovina obyvatel planety, kde to asi skončí. Dáváme jim do školy svačinu, či oběd, a obal jde po jednom použití do koše. Když do tříděného, tak je ta lepší varianta.
My vám ukážeme, jak plast nahradit úplně obyčejným obalem z plátna a včelího vosku. Nechá se používat opakovaně, lze ho prát, a ani výroba vás finančně nezruinuje.
Co budete na výrobu potřebovat
– plátno, nejlépe z přírodních materiálů jako je bavlna, len
– kosmetické včelí voskové pelety
– pergamenový papír
– pečící plech, nůžky, pravítko, kancelářské sponky, kolíčky na prádlo, věšák, stětec
Samotná výroba je velmi jednoduchá. Předehřejeme troubu na nejnižší stupeň, tedy asi na 40°C. z látky nastříháme čtverce, nebo obdélníky, dle potřeby. Ale aby se nám vešly na plech. Ideálně tak 30x30cm. Na plech dejte pečící papír, a na něj položte látku. Posypte voskovými peletami, rovnoměrně rozprostřete po látce, a dejte do trouby. Jakmile se vosk rozpustí, vyndejte plech a štětcem rozehřátý vosk rozetřete rovnoměrně po celé ploše látky, hlavně k okrajům. Pak opatrně látku zavěste pomocí kolíčků na ramínko, a nechte vystydnout.
Jak obal používat
Můžete ho jednoduše použít jako sáček, takže s ním uzavřete nějaký box na jídlo. Nebo z látky můžete ušít pytlík, do kterého pak budete dětem dávat svačiny. Strana s voskem přijde ven. Můžete sešít látku s různými vzory, nahoře udělat tunel a do něho dát provázek na stahování, nebo patenty. Pamatujte, že do sáčku nepatří hodně aromatické potraviny, jako jsou sýry, syrové maso, a jídlo, které se teplem rozteče. Ale klasický sendvič, ovoce, zelenina, ty můžete do sáčků dávat.
Jak vyrobené sáčky ošetřovat?
Zásadně používáme studenou vodu s trochou mýdla. Teplo rozpustí vosk, a sáček je na vyhození. Umyjeme, necháme uschnout, a je připravený k dalšímu použití.