Jak vytvořit kompost ‒ černé zlato pro vaši zahradu
Pro nezkušené pěstitele může být myšlenka domácí tvorby humusu odstrašující. Mezi lidmi panují představy, že se jedná o náročnou, špinavou a zapáchající misi. Toto vše bude v platit v případě, že na kompostování půjdete špatnou cestou. Pokud se ovšem budete držet několika jednoduchých pravidel, získáte neobyčejně kvalitní výživu pro vaše rostliny.
Stačí na sebe střídavě vrstvit organické materiály a čistou hlínu. Po nějaké době získáte tímto způsobem typickou směs, která zajistí perfektní prospívání veškeré zeleně vaší zahrady. Před samotným začátkem kompostování je nutné si ujasnit, že existují dva základní typy kompostování:
- Horké
- Studené
Kompostováním za studena rozumíme klasický typ kompostování, který je velmi jednoduchý. Pouze sbíráte a vrstvíte organický odpad a hlínu a zbytek ponecháte na přírodě. V průběhu roku se materiál sám rozloží a přemění na humus. Při horkém kompostování se od vás očekává vyšší aktivita. Možná ale zjistíte, že se to vyplatí, neboť to celý proces urychlí. Jednu dávku kompostu můžete získat už během tří měsíců. Musíte dbát na to, aby měl kompost zajištěn dostatek dusíku, uhlíku, vody, vzduchu a slunce. To pomůže mikroorganismům v humusu urychlit proces rozkladu.
Organické přísady
Na kompostování je skvělé, že díky němu zužitkujete většinu odpadu z kuchyně, který pak jen proložíte vrstvou hlíny. Do kompostéru můžete bez obav vyhazovat slupky od ovoce, zbytky rostlin, kávovou sedlinu, vaječné skořápky, posekanou trávu, suché listí, slámu nebo dokonce skartované noviny. V žádném případě ale do něj nepřidávejte nemocné rostliny nebo plevel, mléčné výrobky, zvířecí výkaly, olej nebo cokoliv masitého.
Zásadní pravidla
Pro efektní kompostování je potřeba se držet několika pravidel. Prvním krokem je pořízení vhodného nádoby na kompost. Najdete je v sortimentu zahrádkářství. Nabízejí kompostéry mnoha velikostí, tvarů i barev. Kompost je potřeba pravidelně provzdušňovat a zalévat, aby zůstal mírně vlhký. Při prohrabávání hráběmi se mezi složky humusu totiž dostává tolik potřebný vzduch. Sledujte také teplotu kompostu. Střed hromady by měl být mírně teplý.