Čištění připálených plechů může být náročné. Mastnota a připáleniny se řadí k té nejodolnější špíně. I s domácími surovinami však může být čištění plechů hračkou.
Plechy na pečení, zapékací mísy a pekáče jsou skvělými pomocníky v kuchyni, díky kterým vykouzlíte v troubě mnoho lahodných pokrmů. Při pravidelném používání se na nich však mohou hromadit odolné skvrny a mastnota, které mohou dokonce ovlivnit kvalitu a chuť připravovaného jídla. Komerční čisticí prostředky si většinou s připáleninami dobře poradí, potíž je v tom, že často obsahují agresivní chemikálie. Je tedy lepší sáhnout po stejně efektivních přírodních prostředcích, u kterých však nehrozí žádná rizika.
Čištění plechů pomocí jedlé sody a octa
Začněte tím, že celý povrch plechu rovnoměrně posypete vydatným množstvím jedlé sody. Její jemné abrazivní vlastnosti pomohou uvolnit odolnou špínu a mastnotu. Po posypání jedlou sodou zalijte plech bílým octem. Ocet vytvoří se sodou jemnou chemickou reakci, která se projeví šuměním. To napomáhá odstranit odolné skvrny a zbytky.
Rozdílné polohy roštů v troubě velmi ovlivní dobu samotného pečení a výrazně obohatí také chuť pečeného pokrmu. Pokud nevíte, jakou polohu z…
více
Směs jedlé sody a octa nechte na plechu působit alespoň 15–20 minut, ale klidně i déle. Tato doba pomůže rozložit veškeré zaschlé nečistoty a usnadní následné čištění. Pomocí houbičky na nádobí nebo jemného kartáčku krouživými pohyby vydrhněte plech. Poté jej důkladně opláchněte teplou vodou, abyste odstranili zbytky jedlé sody a octa.
Kuchyňská sůl v kombinaci s citronem je silný čistič
Další možností je, že celý plech posypete vrstvou hrubé soli. Sůl působí mírně abrazivně a pomáhá tak odstranit mastnotu a špínu. Plech se solí můžete také v troubě nechat zahřát, čímž podpoříte její čisticí vlastnosti. Nastavte troubu na 100 °C a počkejte, až sůl začne měnit barvu. Poté vytáhněte plech z trouby a nechte ho trochu vychladnout.
Nyní můžete plech vydrhnout. Pokud je však silně znečištěný, ještě na připečenou sůl rovnoměrně vymačkejte šťávu z jednoho citronu. Citronová šťáva je přírodní odmašťovač a urychlí proces čištění. Vše nechte několik desítek minut působit. Poté vezměte měkkou houbu nebo kartáček a jemně plech vydrhněte. Zaměřte se na oblasti s nejvíce skvrnami nebo zbytky. Nakonec vše opláchněte v teplé vodě s běžným mycím prostředkem.
I když by vás mohlo lákat použít na vyčištění pečících nádob hrubou drátěnku, raději si to rozmyslete. Některé méně odolné materiály se mohou poškrábat, což následně povede k ještě většímu špinění, kdy se poškozený povrch mnohem rychleji zanáší a zároveň mnohem obtížněji čistí. Nejlepší je dát čistícímu prostředku dostatek času na působení. Poté půjdou i odolné skvrny vyčistit bez drátěnky a usilovného drhnutí.