Strouhání sýra nepatří zrovna k nejoblíbenějším činnostem. Lepí se na struhadlo, ucpává otvory a jeho kousíčky padají všude možně, jen ne do misky. Zkuste struhadlo položit.
Struhadlo patří v podstatě k povinné výbavě každé kuchyně. Jde totiž o neocenitelného pomocníka, když potřebujete třeba nakrouhat zeleninu na salát, česnek do omáček nebo sýr na nějakou zapečenou dobrotu. Většina hospodyněk ho používá stejným způsobem. Prostě struhadlo postaví na prkénko nebo přidrží nad miskou, uchopí jej za horní úchytku a postupně začnou strouhat. Ukazuje se ale, že tento způsob použití je nesprávný.
Stačí prostě pomocníka položit
Přestože vám možná tradiční způsob využití tohoto domácího pomocníka vyhovuje, určitě oceníte jednoduchou vychytávku, díky které nastrouhání sýra půjde mnohem lépe. Navíc nepřijde tolik oblíbeného mléčného produktu nazmar, protože správným použití struhadla nezaneřádíte celou kuchyňskou linku. Když totiž struhadlo držíte nad miskou, spousta kousků skončí mimo ni. Stačí ale jen změnit úhel pohledu a nestane se to.
Abyste udrželi kuchyňské struhadlo neustále ostré a připravené pro přípravu dalších pokrmů, nemusíte utrácet peníze za nové. Jednoduše si na…
více
Struhadlo bude správně plnit svou funkci, když změníte opravdu jen drobnost. Podle kanálu na YouTube zvaného Smart Fox stačí tohoto domácí pomocníka prostě jen otočit. Tím bude strouhání sýru totiž mnohem efektivnější. Vezměte struhadlo, položte ho na linku na ležato, ideálně ho podložte prkénkem, aby vám spodní strana nepoškrábala desku. Část, na které chcete sýr nakrouhat, musí být otočená směrem nahoru.
S olejem půjde strouhání hladce
Pak už jen stačí vybrat si z pestré nabídky zahraničních nebo tuzemských voňavých dobrot, které potřebujete rozmělnit do nějaké zapečené bašty nebo na špagety, a můžete se pustit do práce. Rázem se z nepříliš oblíbené činnosti stane rychlá a efektivní záležitost. Struhadlo se nebude kývat ze strany na stranu, jako když ho jen držíte v ruce, a sýr bude padat do jeho vnitřku, takže kousky se nebudou válet po celé kuchyni.
Jakmile skončíte, všechen nastrouhaný sýr prostě jen přesypete do misky. Možná nemáte tuhle činnost v oblibě, protože se sýr na struhadlo lepí, ucpává ho a krouhání zdaleka nejde hladce. S tím vám může pomoci obyčejná ingredience, kterou jistě máte doma, totiž olej. Je úplně jedno, zda použijete olivový, slunečnicový, řepkový nebo jakýkoliv jiný. Jednoduše potřete stranu struhadla, na které pracujete, a sýr po ní bude lehce klouzat nahoru a dolů.