Chladné noci mohou způsobit, že okurky zakrní a přestanou růst. Vyplatí se je proto postříkat roztokem s kefírem
Aby byly rostliny okurek zdravé a hojně plodily, vyžadují si určitou péči. Je potřeba jim dodat živiny a pravidelně je zalévat. V době nízkých teplot totiž přežijí jen silné rostliny.
Okurky jsou vynikající plodinou. K dobrému růstu potřebují teplo, zálivku a živiny. Ze začátku sezóny, ale někdy i v průběhu růstu se může stát, že noční teploty klesnou hodně nízko. Rostliny okurek jsou na výkyvy teplot náchylné a mohou se zastavit v růstu. Je tedy dobré je neustále posilovat, aby se s případnými teplotními šoky dobře vypořádaly. K tomu poslouží močovina i hnojivo z kefíru.
Proč hnojit rostliny okurek močovinou
Především v počátečních fázích růstu potřebuje rostlina dusík, aby vytvářela silné zelené časti. Robustní zdravá rostlina bude mnohem lépe odolávat nepřízni počasí, suchu i výkyvům teplot. Močovina je vynikajícím zdrojem dusíku, který se z ní do půdy průběžně uvolňuje. Rostlinám tak zajistí zásoby tohoto prvku po dlouhou dobu.
Dlouhodobě vede hnojení močovinou k lepšímu kvetení, vývoji plodů a vyšším výnosům okurek. Močovinu zakoupíte v zahradnických potřebách. Jednoduše ji rozpusťte ve vodě podle pokynů výrobce. Roztok nalijte k rostlinám okurek a vyhněte se přímému kontaktu s listy. Opakujte aplikaci močoviny každé 2–3 týdny během vegetačního období.
Kefír udělá okurkám velkou službu
Kefír je fermentovaný mléčný produkt, který je bohatý na prospěšné mikroorganismy. Prospívá nejen lidem, ale je vynikajícím doplňkovým hnojivem i pro rostliny okurek. Obsahuje škálu bakterií a kvasinek, které zlepšují zdraví půdy a podporují růst vhodných mikroorganismů. Následně dochází k celkovému vylepšení půdní struktury a rostliny mají mnohem snazší přístup ke všem živinám.
Další výhodou kefírového hnojení je to, že prospěšné mikroorganismy v něm obsažené dokážou potlačovat škodlivé patogeny a nemoci. Tím, že vytváří konkurenční prostředí, zamezují škodlivým bakteriím v jejich růstu a šíření. Výroba kefírového hnojiva je velmi jednoduchá. Pokud je to možné, použijte k jeho výrobě kvalitní kefír od renomované značky.
Zřeďte kefír s vodou v poměru 1 : 10 (1 díl kefíru na 10 dílů vody). Vše dobře promíchejte a pomocí konve nalijte kolem rostlin okurek. Snažte se vyhnout listům, abyste nepodporovali růst plísní. Kefír můžete používat každé 2–4 týdny, nejlépe ráno nebo večer. Vždy ho však kombinujte s vyváženým hnojivem s obsahem tří základních prvků (dusík, fosfor, draslík).