Stopka z jahod by se měla odstraňovat až po omytí, nikoli před ním
Okamžik odstranění stopky z jahod je důležitý pro zachování chuti i zabránění kontaminaci plodu. Dělejte to správně a jahody si vychutnejte na maximum.
Kdo by neměl rád sladké plody léta, jahody. Jsou červenou ozdobou většiny zahrádek a s oblibou si na nich pochutnávají nejen děti, ale i mnoho dospělých. Málokdo však ví, že umytí jahod a odstranění stopky má své oprávněné pořadí. Zvláště okamžik odstranění stopky jahod je klíčový hned z několika důvodů. Má opravdu velký vliv na chuť i kontaminaci plodů.
Umytí jahody od hlíny a hmyzu
Jahody patří mezi nejoblíbenější plody léta. Jejich mytí a zbavení stopky je naprostou nutností. Na plodech bývají zbytky hlíny, hmyzu a jiných nečistot, proto byste měli před podáváním jahody vždy řádně a velmi pečlivě umýt a zbavit je tak kontaminace z okolí. I něco tak triviálního, jako je umytí a zbavení stopek, má svá pravidla, která ovlivní chuť i vzhled plodů.
Někteří lidé při konzumaci jahod nejdříve odstraní stopky a poté plody umyjí. Mnohem lepší je to však udělat přesně naopak. Pokud jahody nejdříve umyjete a až pak je zbavíte stopek, budou mnohem chutnější a v neposlední řadě také zdravější. Opačný postup má negativní vliv na hygienu, a dokonce i na nutriční hodnotu ovoce.
Nevypláchněte z jahod všechny vitamíny
Pokud ovoce nejdříve umyjete a až poté odstraníte stopky, zabráníte proniknutí nečistot až do vnitřku plodu. Stopka funguje jako záchrana i pro vitamíny a minerály. Pokud je nechcete z jahod doslova vypláchnout, odstraňte stopky až po jejich umytí. Voda, která se dostane do jahod při mytí bez stopek, také negativně ovlivní jejich chuť. Budou vodnaté a téměř bez chuti.
Vzhledem k tomu, že jsou jahody opravdu křehké, je na místě mýt je opatrně a z důvodu rychlého uhnívání pokud možno až těsně před konzumací. Jahody umístěte jednoduše do cedníku a řádně je prolijte studenou vodou z kohoutku. Zkuste je také vložit do misky a minimálně třikrát je čistou vodou propláchnout. Bez ohledu na zvolený způsob omytí byste jahody neměli namáčet příliš dlouho, abyste neohrozili jejich chuť a šťavnatost.