Rychlé louskání ořechů bez námahy: Stačí je nechat chvíli povařit a rozbít kladívkem. Zůstanou celá jádra
Loupání ořechů je činnost, která nudí a je zdlouhavá. Nejhorší na tom je zápas se skořápkou plodů, protože je silná a tvrdá. Ať už se snažíte sebevíc, většinou jádra rozdrtíte.
Obsah
Ne každý rok je úroda vlašských ořechů bohatá. Jenomže ani když jich máte najednou plné bedny, není vám moc do skoku. Pokud se ořechy zavčas nevyloupou, ve skořápce se zcvrknou a přijdete o jejich lahodnou chuť. Dokonce mohou kvůli nepřízni počasí zplesnivět, pak je můžete rovnou vyhodit či s nimi zatopit v kotli, případně z nich vyrobit lodičky pro děti ze skořápky. Naštěstí existuje tento jednoduchý trik, díky němuž vyloupnete ze skořápky krásné jádro.
Zapomeňte na prastarou metodu s louskáčkem
Loupání ořechů bude za pomoci této vychytávky zábavné, protože se setkáte s úspěšným výsledkem. Jádra nebudou po vyloupnutí poničena a můžete s nimi ozdobit lahodné buchty a perníky. Postačí vám jen hrnec odpovídající velikosti, v němž se budou ořechy vařit, staré prkénko a kladívko. To je vše, co musíte mít po ruce, proto se dejte ihned do díla.
Vše je snadné, rychlé a efektivní
Na sporák postavte dostatečně velký hrnec, naplňte ho vodou a přiveďte ji k varu. Nyní přichází chvíle pro vlašské ořechy. Vložte je do vroucí vody a vařte cca 5 minut. Během této doby budou ořechy ponořeny ve vodě a pohltí vlhkost. Budou vám vyplouvat na povrch, proto se je snažte opět ponořit. Jakmile je vytáhnete, skořápka vyschne doslova za pár minut a bude poddajnější. Navíc ořechy zbavíte nečistot, které na skořápce ulpěly.
Práce vám půjde dobře od ruky
Po vytažení ořechů z vody je začněte zpracovávat. Nyní si vezměte do ruky kladívko a klepněte do skořápky, avšak ne v místě spojení. Kdybyste tak učinili, ořech by se nevhodně rozpůlil a jádro byste poničili. Ťukněte do něj v hladkých stěnách. Nejprve z jedné strany, poté ho otočte a postup opakujte. Skořápka půjde snadno oddělit a v ruce vám zůstane krásné vlašské jádro.