Šuplík pod troubou nemá sloužit jen jako odkladiště starých pekáčů a plechů. Zamýšleným účelem je udržení teploty jídla
Možná dáváte uvařené jídlo do peřin, abyste ho před servírováním uchovali teplé. V troubě by se totiž mohlo vysušit a ohřívat ho nechcete. V tom případě oceníte tuto vychytávku.
Výrobci kuchyňských spotřebičů navrhují své zboží tak, aby co nejvíce splňovalo požadavky, které na ně zákazníci kladou. Aby bylo praktické, mělo vysoký výkon, malou spotřebu a zajímavý design. Spousta i těch nejběžnějších a nejrozšířenějších spotřebičů ale disponuje funkcemi, o jejichž existenci nemá většina lidí ani ponětí, případně je používá nesprávně. Například šuplík, který můžete najít pod troubou.
Pravděpodobně tam skladujete pekáče
Většina hospodyněk v zásuvce pod troubou nejspíš skladuje plechy, pekáče nebo formy. K tomu by ho ale využívat neměly. Účel šuplíku je totiž úplně jiný, tedy pokud ho vůbec vaše trouba má. V moderních kuchyních bývá vše už mnohem sofistikovanější. Většinou mají zvlášť v kuchyňské lince zapuštěnou varnou desku a zvlášť troubu, většinou bez šuplíku. U řady typů zejména volně stojících sporáků ho najdete.
Pokud si nejste jistí, podívejte se do manuálu ke spotřebiči, kde o zásuvce bývá zmínka. Jejím hlavním účelem je udržovat uvařené jídlo v ideální teplotě pro servírování. Jde o praktickou věc, díky které nemusíte pokrm pokaždé ohřívat, když se někdo z rodiny opozdí k večeři. Zní to celkem zajímavě, když si představíte, že tam vlastně máte jen odkladiště nejrůznějších pekáčů, alobalu a pečicího papíru.
Ohřívací zásuvku můžete koupit
Použití šuplíku je triviální. Jakmile pokrm upečete v troubě, ale ještě ho nechcete servírovat, přemístíte ho do této speciální zásuvky. Trouba i po vypnutí vydává teplo a pokrm v šuplíku se udržuje při vyšší teplotě. Můžete si tuto vychytávku ověřit. Stačí, když uděláte jednoduchou věc. Jakmile něco v troubě dopečete, otevřete zásuvku a sáhněte si na uskladněné pekáče. Sami se přesvědčíte, jak dlouho po vypnutí trouby zůstanou teplé.
Ohřívací zásuvka má ale širší využití. Můžete do ní uložit čerstvě uvařené jídlo, ale také si v ní předehřát talíře, abyste oběd neservírovali na studeném nádobí. Pokud šuplík vaše trouba nemá, nezoufejte. Donedávna byly speciální ohřívací zásuvky k vidění jen v profesionálních restauračních kuchyních, ale už se začaly objevovat i v těch domácích. Nahřejí talíř a udrží jídlo teplé podobně jako šikovný šuplík trouby.