Vaření květáku bez zápachu? Stačí vědět, co zápach eliminuje
adbz.cz » Hobby » Nelibá vůně květáku se při vaření nemusí linout celým bytem. Stačí přidat trochu mléka či bobkový list

Nelibá vůně květáku se při vaření nemusí linout celým bytem. Stačí přidat trochu mléka či bobkový list

Květák je zelenina plná vitamínů. Někoho však od jeho přípravy může odrazovat specifický zápach. Jediný krok stačí k tomu, abyste se odéru zbavili.

varit kvetak hrnec
Zdroj fotografie: iStock

Květák neboli karfiol je plný vitamínů, skvěle chutná a také zasytí. Díky tomu je stálicí na mnoha stolech, ať už ve formě polévky, smažený v trojobalu nebo pečený. Skoro vždy je ho ale třeba předvařit. Někteří se květáku vyhýbají kvůli specifické vůni, která se z něj během vaření line. Pokud patříte mezi ty, kteří kvůli odéru zlomili nad květákem hůl, zkuste mu dát ještě jednu šanci. Jediný trik s trochou mléka se postará o to, že už vás květákové aroma obtěžovat nebude.

Se zápachem pomůže mléko

Pokud budete květák vařit ve vodě jen tak, můžete si být stoprocentně jistí, že se jeho typická vůně rozline po celém bytě. Pokud způsob vaření trochu upravíte, nejenže nebude cítit, ale bude i lépe chutnat. Stačí, abyste do vody přilili půl sklenky mléka. To navíc zanechá růžičky květáku dokonale bílé. Pokud nemáte v lednici mléko, poslouží vám stejně jedlá soda – stačí jí přidat do vody půl lžičky. Díky sodě bude navíc květák po uvaření krásně křupavý.

Nevařte květák samotný

Zápach květáku můžete minimalizovat, pokud ho nebudete vařit ve vodě samotný. Dobrou službu v tomto případě udělá aromatické koření. Krom toho, že pomůže se zápachem, také podtrhne chuť květáku. Ideální je aromatický bobkový list nebo nové koření. Trochu exotičtějším řešením je pak vanilková esence nebo extrakt. Pomoci může i přidat do vody lžičku jablečného octa, jehož vůně zápach květáku přebije.

Květák nakrájený na plátky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Zkuste květák připravit jinak

Vaření není jediný možný způsob úpravy květáku. Zkuste ho místo hrnce strčit do trouby. Existuje mnoho způsobů, jak květák zpracovat. Můžete ho zapéct s bramborami a jinou zeleninou, upéct ho vcelku nebo usmažit květákové placky. Konzumovat se dá samozřejmě také syrový v různých salátech. Využít pro jeho přípravu můžete i mikrovlnnou troubu, v níž květák nejdřív ohřejete, zkrátíte tak dobu vaření. Pokud mikrovlnka načichne, ohřejte v ní misku s octem, který zápach pohltí.

Recept na vylepšený smažený květák