Co říkají číslice uvedené na vejcích: Označení „2“ znamená, že je snesly slepice, které jsou krmené geneticky modifikovanými potravinami

Označení kupovaných vajec zná každý, ovšem málokdo skutečně ví, co dané číslice mohou symbolizovat a co to pro kupujícího znamená.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Každý z nás potřebuje jíst, někdo více, jiný méně. Někdo chce jíst zdravěji, někomu je to lhostejné. Právě „zdravější“ jídla, jestli se to tak dá nazvat, jsou většinou dražší. V obchodech dnes máme převážně na výběr z několika stejných výrobků lišících se např. kvalitou a cenou. Není tomu jinak u vajec. Vejce máme různě veliká, ale také jinak kvalitní, někdy ani nedokážeme posoudit, zdali jsou to vajíčka z chovu, nebo domácí.

Z jakých farem pocházejí vajíčka?

Nejideálnější variantou je mít rodinný dům, nebo alespoň zahradu, a tam slepice chovat a mít tak pravidelný přísun domácích vajec. A kdo ví, třeba se vám chov slepic zalíbí a nakonec budete po známých prodávat domácí vajíčka a něco si i přivyděláte. Ostatně lidé, pokud mají možnost, sáhnou raději po těch domácích. Berme teď ale v potaz vejce z obchodu – existují čtyři systémy chovu slepic/kuřat.

Vejce s označením 0 (nula) pochází z ekologického zemědělství. Slepice mají na farmách volný přístup do výběhu a jsou krmeny organickým krmivem. Nepodávají se jim žádná antibiotika ani jiné chemické látky. Tento druh vajec je totožný s těmi, která vám snese i vaše slípka na zahradě.

iZdroj fotografie: Pxhere

Druhé označení je 1, což jsou vejce z volného výběhu, tzn. že slepice mají tutéž možnost volného přístupu do venkovního výběhu. Rozdíl je ale v krmivu, u tohoto typu není kontrolovaná kvalita krmiva pro slepice. Opeřenci tak konzumují neekologické krmivo.

Další typ vajec je číslo 2, tzv. vejce od slepic chovaných v halách. Slepice těchto dvojkových vajec již nemají přístup k venkovnímu výběhu. Žijí obvykle ve velké hale, kde mají volný výběh, ven ale nesmějí. Podlaha tohoto prostoru je vyložena stelivem a krmeny jsou GMO krmivem, což jsou potraviny, které jsou geneticky modifikované.

iZdroj fotografie: Pxhere

Poslední je typ 3, tato vejce pocházejí od nosnic chovaných v klecích. Klece umožňují slepicím stát, sedět a také se hrabat v zemi. Krmivo GMO u tohoto typu chovu zakázáno není.

Co znamenají číslice na vejcích?

Určitě jste si všimli, že na skořápce kupovaného vejce z obchodu se nachází několik čísel. To číslo je poměrně důležité a má svůj účel. Řetězec čísel a písmen označuje: způsob chovu, zemi původu, obecní kód, rozsah a druh činnosti společnosti (např. farma konzumních vajec), číslo farmy. Díky těmto označením můžete rychle vyřešit případné stížnosti na kvalitu a snadno zjistíte, odkud dané vejce pochází. Případně může obchodní řetězec odstranit celou škodlivou várku vajec.

Odkud jsou nejlepší vajíčka?

Zdroj: SVS ČR
Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články