Profesionálním kuchařům zabere loupání uvařených vajec jen 5 sekund: Jejich finta ušetří nejen mnoho času, ale také nervů
Vajíčka jsou výbornou pochoutkou připravenou za pár minut. Nejhorší bývá vymanit je ze skořápky, aniž by se poničily. Kolikrát se skořápkou vyhazujete i kus vajíčka.
Na měkko nebo na tvrdo uvařená, usmažená jako omeleta či míchaná, vajíčka jsou prostě lahůdka. Většinu snídaní si bez nich ani neumíme představit. Při loupání uvařených vajíček však důsledkem vysoké přilnavosti skořápky k bílku často ztrácíme zbytečně velké množství drahocenných živin. Vajíčko po oloupání vůbec nevypadá hezky a někdy z něho zbyde sotva polovina. S tímto jednoduchým trikem vajíčka snadno oloupete za 3 vteřiny.
Můžeme vůbec ovlivnit náročnost loupání?
Obecně platí pravidlo, že čím čerstvější vejce je, tím obtížnější bude loupání skořápky. Obvyklé triky spočívají v přidání malého množství jedlé sody do vroucí vody s vajíčky. Někdo zase do vody přidává sůl, jiný člověk po uvaření vajíček vodu z hrnce vylije, skořápky nakřápne a napustí k nim studenou vodu. Takto rozbitá vajíčka nechá před loupáním skořápky ve vodě chvíli vychladit. Ani jeden ze způsobů bohužel nefunguje na 100 % a nelze na ně vždy spoléhat. Špatně oloupaná vajíčka už pak nijak nezachráníte.
Jak nejjednodušeji skořápku oloupat
Díky této jednoduché metodě už z loupání vajíček strach mít nemusíte. Pro ultrarychlé loupání skořápky vám vystačí jen menší sklenice a studená voda. Uvařené vajíčko vložíte do prázdné sklenice a zalijete ho studenou vodou. Sklenici uchopíte do jedné ruky, druhou rukou přikryjete její vršek a pár vteřin protřepáváte. Za malou chvilku vám vajíčko ze skořápky skoro samo vyklouzne. Výsledkem budete opravdu překvapeni.