Naběračku v hrnci nechá jenom blázen. Je to možná tak elegantní způsob, jak všechno zkazit
Mezi lidmi panují už mnoho let rozepře o tom, jestli je dobré v hrnci nechávat naběračku, nebo nikoliv. Díky těmto faktům se můžete rozhodnout, jak to budete dělat vy.
Obsah
Jestliže se pohybujete pravidelně v kuchyni a nemáte problém s vařením nebo s přípravou jiného jídla, pravděpodobně často sáhnete i po naběračce na polévku nebo na omáčku. Jakmile ale dovaříte, musíte někam naběračku odložit. Je pouze na vás, zda ji necháte v hrnci, nebo odložíte do dřezu či myčky, aby se umyla. Mezi lidmi panují rozepře o tom, jaká varianta je správná, ale naštěstí existují důvody pro a proti, abyste se mohli rozhodnout sami.
Do hrnce dostanete jinou vůni
Představte si, že si z lednice budete vyndávat vaši oblíbenou omáčku nebo polévku a ona bude načichlá trochu jinou vůní. Takový fakt pravděpodobně nepotěší nikoho, a už vůbec ne ty, kteří se na jídlo hodně těšili. Tato nepříjemnost je ale způsobena pravděpodobně tím, že jste špatně uzavřeli pokličku od hrnce nebo jste v hrnci nechali naběračku. Malá mezera pod víkem poté způsobila, že jídlo nasálo pach od jiných potravin. Pro příště raději naběračku vyndejte a hrnec správně uzavřete pokličkou.
Skladování není jednoduché
Mnoho lidí má v lednici často málo místa kvůli tomu, že si pořídili hodně potravin do zásoby nebo jim přijede návštěva a musí mít nakoupeno více jídla. Pokud i vy míváte problém s tím, kam umístit další suroviny, možná byste měli popřemýšlet i nad tím, zda se vám opravdu vyplatí nechávat naběračku v hrnci. Její rukojeť totiž často přečnívá z hrnce, a jakmile budete chtít nádobu umístit do lednice, lehce se může stát, že police nebude dostatečně vysoká nebo bude rukojeť naběračky utlačovat další suroviny.
Jídlo v hrnci bude rychleji chladné
Když necháte naběračku v hrnci, tak to alespoň nějakou výhodu má. Pokud totiž potřebujete zbytky oběda či večeře uschovat do lednice, ale nechce se vám čekat několik hodin, až jídlo vystydne, dejte do hrnce naběračku. Díky ní se totiž pokrm ochladí mnohem rychleji, než kdybyste nechali hrnec pouze bez pokličky.
Do jídla se dostanou bakterie
Nechat hrnec pootevřený je skvělou možností pro bakterie, jak se rychleji rozmnožit. I ve studených potravinách se dokáží bakterie velice rychle namnožit a vy pak nejspíše brzy zjistíte, že vaše jídlo se zkazilo nebo vám z něj bude špatně. Abyste se vyhnuli zdravotním potížím, neskladujte hrnec v lednici delší dobu, když je pootevřený.
Zbarvené a poničené nádobí
Dalo by se říct, že nádobí, které získá jinou barvu, než mělo při jeho koupi, je poničené. Abyste se vyvarovali tomu, že si koupíte krásnou žlutou naběračku a po několika měsících z ní měli oranžovou, nenechávejte ji dlouho ležet v polévkách nebo omáčkách. Nádobí se lehce zbarví od ostatních potravin a vy budete mít poté problémy s jeho důkladným umytím. Také se může stát, že už jej pořádně ani neumyjete.