Kdo pokládá zbytky z kuchyně za odpad, dělá velkou chybu. Bohatství se ukrývá ve slupkách i lógru
Většina odpadu z ovoce a zeleniny končí okamžitě v koši. V lepším případě v biologickém odpadu nebo v kompostu. Možná vás překvapí, jak lze některé zbytky ještě využít.
Že běžně vyprodukujeme příliš mnoho odpadu už se dávno ví. Existuje spousta návodů, jak produkci odpadu omezit a zredukovat na minimum. Každý k tomu může mít své osvědčené postupy. Základem likvidace odpadu je jeho třídění, a to i bioodpadu. Na spoustě místech už existují popelnice na bioodpad. Je ale ještě pár věcí, které vám před vyhozením mohou dobře posloužit.
Jak využít slupky z ovoce
Jablíčka u nás vždy slibují bohatou úrodu a můžeme se z nich radovat od léta do podzimu. Někdo má rád kyselejší, někdo sladká a šťavnatá. Někteří se ale zbavují slupky z jablek, což je velká chyba. Ve slupce je totiž obsaženo 65 % živin, vitamínů, ovocných kyselin a stopových prvků. Pokud vám slupka samotná nechutná, můžete ji zalít vroucí vodou, po 20 min přecedit a vychutnat si lahodný a vitamíny nabitý nápoj.
Slupky z pomeranče vám zase mohou pomoci s úklidem. Stačí, když je vložíte do hlubokého talíře, zalijete vodou a na 5 minut dáte na plný výkon do mikrovlnné trouby. A poté jednoduše stěny uvnitř trouby vyčistíte. Granátové jablko zase pomáhá při trávicích potížích. Lžíci sušené kůry a lžíci čerstvé kůry smíchejte, zalejte vroucí vodou a nechte 3 minuty vařit. Následně nálev zabalte do deky a nechte ještě půl hodiny louhovat. Pak sceďte a pijte třetinu sklenice 3krát denně na lačno.
Využití kávové sedliny a skořápek
Kávová sedlina dokáže obohatit půdu ve vašich květináčích. Půdu zvláční a nasytí ji draslíkem, což vaše rostliny rozhodně ocení. Ořechové skořápky jsou dobré nejen k podzimní tvorbě, se kterou zabavíte děti i dospělé, ale můžete si z nich připravit odvar, který posiluje imunitu, zlepšuje spánek a čistí cévy od cholesterolu.
Proč nevyhazovat zeleninové slupky
Z cibulové slupky si můžete připravit výborný čisticí a močopudný odvar. Stačí slupky zalít vroucí vodou a 5 minut vařit. Následně přecedit a přidat do bylinkového čaje. Tento nálev slouží jako vynikající prevence chřipky. Slupka z lilku se často vyhazuje, protože je hořká. Můžete ji ale usušit a rozdrtit na prášek. Jednu polévkovou lžíci zalejte vroucí vodou, nechte 20 minut působit a následně si nálevem vypláchněte ústa. Tento odvar posiluje dásně i zuby.
Banánové slupky mohou skvěle posloužit jako hnojivo pro vaše pokojové rostliny. Můžete je jednoduše nasušit, nakrájet a jednotlivé kousky vyskládat do květináčů.