Proč zavařené okurky explodují: 3 začátečnické chyby, kterých je třeba se vyvarovat
Mnoho lidí nerado zavařuje zeleninu, protože mají strach, že jim sklenice potom explodují. Ale stačí dodržovat základní pravidla a nestane se to.
Léto už se pomalu blíží ke svému konci a vy teď máte dost možná hodně práce se zavařováním různé zeleniny a ovoce. A asi nejoblíbenější zeleninou, která se zavařuje, jsou okurky. V zimě totiž téměř vždy přijdou vhod, protože jsou opravdu velmi dobré a hodí se ke všemu. A domácí zavařeniny jsou vždy chutnější – a samozřejmě také levnější – než ty, které byste koupili v obchodě.
Chyby při přípravě sklenic a víček
Asi tím nejdůležitějším krokem při zavařování je sterilizace sklenic. Každá žena má svůj vlastní způsob, jak zavařuje okurky. Pokud se vám už někdy stalo, že vám sklenice s okurkami ve spíži explodovala, je dost možné, že došlo k chybě v procesu sterilizace. Na povrchu sklenice nebo víčka zůstaly mikroby, rozmnožily se, okurky zkvasily, plyn se uvolnil, víčko nabobtnalo a poté došlo k explozi.
I v receptu mohou být chyby
Je možné, že během vaření přidáváte suroviny zkrátka od oka. Ale při zavařování nic takového nedělejte, protože musíte dělat vše přesně podle receptu. A to platí zejména pro cukr a sůl. Protože pokud jich přidáte méně, než je v receptu, tak vám sklenice do zimy pravděpodobně nevydrží. Někdo místo octa přidává aspirin, ale možná bude lepší zůstat u ověřeného octa.
Chyby při skladování
Možná i vy děláte velmi závažnou chybu, že ihned po zavařování odnesete sklenice do spíže nebo do sklepa. Prudká změna teploty totiž snižuje trvanlivost konzervace. Chcete-li prodloužit dobu pasterizace, musíte horké sklenice obrátit dnem vzhůru a poté je zabalit například do nahřátého ručníku. Takto je nechte 1 den na stole. Okurky tak vychladnou postupně a přirozeně. Až poté odneste sklenice do sklepa.