3 klíčové znaky toho, že je čas sklízet česnek – nepromeškejte správnou chvíli a získejte plnou chuť
Nemusíte sledovat lunární kalendář ani šmírovat souseda, abyste poznali, kdy nastal pravý čas pro sklízení česneku. Rostlinky samy vám prozradí, kdy je ta správná chvíle.
Obsah
Abyste dosáhli bohaté úrody česneku, je důležité dopřát mu správnou péči. Ta samotná ale nestačí. Snad ještě důležitější je vychytat tu správnou chvíli pro jeho sklizeň. Pokud totiž česnek začnete sklízet příliš brzy, hlavičky budou příliš malé a slabé. Když jej ale necháte zasazený příliš dlouho, hlavičky česneku začnou hnít. S těmito triky sklizni česneku přijdete na kloub.
Pravidlo č. 1 zralého česneku
Na zasazeném česneku je doporučováno odstraňovat poupata květů. Když na pár rostlinkách tato poupata ponecháte, stanou se pro vás jakýmsi majákem, který vás upozorní, že přišel čas začít sklízet. Pokud se poupě rozevře do plného květu, znamená to, že česnek v zemi již získal veškerou svou chuť a dorostl maximální velikosti.
Pokud pěstujete více odrůd česneku, nechte na každé odrůdě alespoň jeden kvítek vykvést, aby s vámi rostlinka mohla komunikovat. Každá odrůda se v době připravenosti ke sklizni liší, proto pozorujte a posuzujte každou odrůdu samostatně.
Pravidlo č. 2 zralého česneku
Jestli je česnek připravený, poznáte i podle jeho barvy. Je třeba začít sklízet, pokud je nejsvrchnější slupka mírně poškozená a vybarvená do své charakteristické barvy. Tuto metodu můžete použít v případě, že jste omylem odstranili veškerá poupata květů nebo v případě, že pěstujete odrůdu česneku, která květy neprodukuje.
Pravidlo č. 3 zralého česneku
Třetím znakem, jak poznat připravenou úrodu, jsou usychající listy. Pokud na své rostlince objevíte více než polovinu listů usychajících nebo odumírajících, je čas sklízet. V tuto chvíli není směrodatné, jestli vykvetl květ česneku. Nemá smysl ztrácet čas čekáním a doufáním, že hlavičky ještě vyrostou. Nezbude než se spokojit s menšími hlavičkami.
Kdy je správná doba pro sklizeň
Česnek sklízejte nejlépe ráno nebo večer v suchých letních dnech. Když budete česnek sklízet ve velkém horku, slunce jej může vysušit a připraví stroužky o šťavnatost. Kdybyste česnek sklízeli za deště, vystavíte ho zase riziku hniloby nebo plísní.
Sklizeň zimního česneku
Většinou se se sklizní česneku začíná v druhé polovině nebo na konci července. Jako první dozrávají jednozubé mladé hlavičky, další na řadě jsou rostlinky s malými “zuby“ a až jako poslední střední až velké hlávky česneku s více stroužky. U raných odrůd to vychází v průměru na 85–95 dní po vyklíčení.
Pozdní odrůdy pak po 100–110 dnech. Pokud sklizeň nestihnete nebo se s ní výrazně opozdíte, může dojít vlivem podzimních dešťů k růstu mladých kořínků česneku, čímž se sníží jeho následná trvanlivost.
Jak vy určujete, kdy je čas začít česnek sklízet?