Tip šéfkuchaře, jak připravit luxusní steaky: Aby bylo maso křehké a šťavnaté, je potřeba dodržet 4 kroky
Slunečné dny přímo vybízejí k posezení s rodinou nebo přáteli nad dobrým jídlem. Správně připravit nejrůznější druhy mas ale není tak snadné, jak by se mohlo zdát.
Obsah
Říkáte si, že připravit maso není žádná velká věda. Prostě ho osolíte, opepříte, případně přidáte koření a šup s ním na pekáč, pánev nebo gril. Ale tak jednoduché to není. Pokud chcete mít křehké steaky, které se rozplývají na jazyku, nebo obyčejné křupavé a šťavnaté řízky, chce to víc. K tomu, aby si maso zachovalo svou skvělou typickou chuť, vůni, šťavnatost a co nejvíc živin, stačí jen držet se několika pravidel, kterými se řídí i významní šéfkuchaři.
1) Klíčový je výběr
Klíčové je se rozhodnout, jak maso upravíte. Každé se nehodí na smažení nebo grilování. Pokud chcete steak, musíte si vybrat to správné. Ideální je proleželé a mírně prorostlé hovězí třeba ze svíčkové nebo roštěnky. Hodí se i telecí a vepřová kýta. Musíte si uvědomit, že výběr je základ. Z kuřecích prsíček nebo stehýnek totiž pořádný steak prostě neuděláte. Kvalita pokrmu závisí i na stáří zvířete. Čím je maso mladší, tím je chutnější. Mělo by být řádně odleželé. Když se vám tohle schéma dostane pod kůži, máte vyhráno.
2) Pořádná marináda
Marinování je jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy mas. Úplně jednoduchý recept je, že maso opepříte, potřete česnekem a přidáte rostlinný olej. Pokud ho rovnou osolíte, riskujete, že z něj předčasně vyteče šťáva. Šéfkuchař Felix Ruchaevsky doporučuje maso solit až na konci vaření. Pro vepřové, jehněčí nebo telecí žebra zkuste použít metodu rychlého marinování. Lehce naklepané maso dejte do mísy, posypejte nakrájenou cibulí a kmínem, přidejte bobkový list, plátky petržele, citronovou šťávu, rostlinný olej, pepř a sůl.
3) Neobracejte jej dokola
Pořádný steak byste neměli na pánvi často obracet. Udělejte to až ve chvíli, kdy bude jedna strana pořádně upečená. Rozhodně to nedělejte vidličkou. Jakmile ji do masa zapíchnete, vyteče z něj šťáva. Důležité také je, abyste maso dali na pánev až ve chvíli, kdy je tuk pořádně rozpálený.
4) Správné propečení
Existuje několik stupňů propečení masa. Než dáte steak na pánev, musíte vědět, jak ho chcete připravit. Zda jako well done, medium well, medium, medium rare a rare. Nejvíce propečený je well done a naopak krvavý je rare. Pozor ale na to, že jako rare lze propéct jen některé druhy mas. Jehněčí, telecí a vepřové maso se takto nepřipravují.
5) Tipy šéfkuchaře
Když si uděláte průzkum, jaké jídlo mají Češi nejraději, dozvíte se, že knedlo-vepřo-zelo, svíčkovou a řízek. Pokud vám přijde, že řízek v trojobalu je nuda, zkuste recept šéfkuchaře na izraelské křupavé netradiční řízky. Můžete je připravit z krůtího, kuřecího, telecího nebo vepřového masa. Před obalováním se řízky naloží do směsi citronové šťávy, česneku, soli a pepře.
První varianta je hodně podobná české klasice. Maso se obalí v mouce, vejcích a strouhance smíchané s bylinkami nebo sýrem. O něco jednodušší je pak řízek, který se obalí jen v mouce a rozšlehaných vejcích. Neobvyklou chuť získají řízky, které vložíte do směsi vajec s hořčicí a následně je obalíte v žitné mouce. Nakonec je musíte opéct na pořádně rozpálené pánvi.
Jaké tipy máte na přípravu pořádného steaku?