Snadné triky, jak odstranit nálepky z jakéhokoliv povrchu. Škrábanců, šmouh ani zbytků lepidla se bát nemusíte

Potřebujete odstranit nálepky, ale máte obavu, že při tom poškodíte předmět, na kterém jsou nalepeny? Tady je několik triků, jak na to.

Odstraňování nálepky i Zdroj fotografe: Depositphotos
                   

Potřebujete dostat nálepku z povrchu nábytku, láhve, lednice nebo cenovku z dárku, který chcete někomu darovat? Děti oblibují lepení nálepek prakticky na cokoliv a někdy se trefí zrovna na takový povrch, který je hodně náchylný na poškrábání. Nehledě na to, dnes jsou nálepky téměř na všem– knihách, nářadí nebo na oblečení. Když si zakoupíte nějakou novou věc, ze všeho nejdřív ji musíte zbavit různých štítků a nálepek, abyste ji mohli použít. Ukážeme vám, jak se zbavit nálepek bez poškození předmětu a bez šmouh po lepidle.

Odstranění nálepek mechanicky

Je to základní metoda pro odstranění nálepky. Jednoduše ji seškrábněte za pomocí škrabky nebo ostřejšího nože. Tento způsob nelze použít na předmětech, které jsou měkké jako obal knihy nebo náchylné na poškrábání jako třeba nábytek nebo foto rámeček, avšak při površích jako je kov nebo sklo, se jeví jako velmi účinná.

Chemické odstranění nálepky

Lepidla, která jsou obsažena na zadní straně nálepek, jsou rozpustitelné v olejích, takže na odstranění nechtěné nálepky můžete použít kuchyňský olej. Jednoduše jim potřete samolepku, nebo namočte do oleje hadr a ten pak položte na nálepku, počkejte hodinu a poté nálepku lehce setřete nebo seškrábnete. Stejně účinné jako olej mohou být i jiné látky, a to líh, vodka, aceton nebo přípravek WD-40. Potřete jimi nálepku a po 10 minutách ji snadno setřete.

Odstranění nálepky pomocí tepla

Pokud chcete odstranit nálepky z nového nádobí, talíře, šálky nebo láhve, často vás může při pokusu o seškrábnutí překvapit, jak silné je použité lepidlo. Zůstanou zbytky nálepky nebo šmouhy po lepidlu. Zkuste je odstranit použitím tepla. Nahřejte troubu na nízkou tepotu a vložte do ní na 30 minut předmět, který chcete zbavit etikety. Po uplynutí doby nálepku lehce odlepte. Dejte však pozor při manipulaci, protože horké sklo je křehčí, abyste pak předmět nerozbili.

Nálepka na autě a jeí odstraňování teplovzdušnou pistolí iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud chcete odstranit nálepky ze skleněné láhve, můžete do ní nalít horkou vodu a počkat až lepidlo změkne. Tady ale hrozí, že sklo praskne. Nebo jednoduše dejte nádobí s nálepkou do myčky a zapněte program na mytí, ideální při vyšší teplotě. Hned po skončení mycího cyklu nálepku odstraňte. Nečekejte, až nádobí vystydne, protože lepidlo by znovu ztuhlo. Někdy se stane, že nálepku v myčce strhne proud horké vody a najdete ji na dně myčky.

Na odstranění větších nálepek z kovových povrchů můžete použít horkovzdušnou pistoli nebo fén. Nasměrujte horký vzduch na roh samolepky, a když lepidlo povolí, odlepte nejdřív roh a pak postupujte s horkým vzduchem pomalu dál po nálepce, a jak lepidlo postupně taje povolujte nálepku tahem rukama nebo můžete použít kleště, aby vás nepálili ruce. Nálepku stáhněte v jednom kuse. Kdyby přece jenom zůstali nějaké zbytky lepidla, odstraňte je hadříkem namočeným v lihu nebo acetonu.

Jaké zkušenosti s odstraňováním nálepky máte vy?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Zobrazit další články