Kvásek z brambor vydrží roky a chlebu z něj se nic na světě nevyrovná. Přípravy se vůbec nemusí bát ani začátečník

Vyzkoušejte si výrobu bramborového kvásku, ze kterého si pak můžete upéct nadýchaný domácí chléb s jemňoučkou dužinou a křupavou kůrkou.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Byly doby, kdy čerstvý kváskový chléb neodmyslitelně patřil do každé domácnosti. Dnes mnozí dávají přednost jiným druhům pečiva, nebo se snaží žít bez něj. Navzdory tomu kvásek a pečení z něj zažívá v současnosti velký comeback. Žitný, celozrnný, bezlepkový, lievito madre. To jsou přívlastky různých druhů kvásků. Slyšeli jste však o bramborovém? Pojďte si ho vyrobit a upečte z něj poctivý domácí chléb, který bude měkoučký, voňavý a s křupavou kůrkou.

Zadělejte si na bramborový kvásek

Tento poctivý recept „po babičce“ má letitou tradici. Už dříve se podle něj dělával domácí bramborový kvásek. K jeho přípravě budete potřebovat pouze tyto 4 ingredience, které pravděpodobně doma máte, a to:

  • 1 bramborová hlíza
  • 200 ml vody
  • 160 g pšeničné mouky
  • 1 polévková lžíce cukru

Bramboru oloupejte, pořádně ji umyjte a uvařte ve výše uvedeném množství vody. Jakmile je měkká, klidně ji snězte, dále budete potřebovat jen vývar z ní. Ten ještě teplý nalijte do dostatečně velké zavařovací sklenice. Rozpusťte v něm cukr a přidejte uvedené množství mouky. Vše rozmixujte, až vám vznikne základ pro budoucí kvásek. Otvor na sklenici zakryjte prodyšnou tkaninou a upevněte gumičkou. Takto připravenou láhev pak položte na teplé místo.

Domácí chléb iZdroj fotografie: Depositphotos

Co s hotovým kváskem

Na druhý den ráno kvásek zkontrolujte. Měli byste na něm pozorovat bublinky a cítit drožďovou vůni, v takovou chvíli je připraven k použití. Na chléb z něj budete potřebovat 200 g kvásku na 300 g mouky. Pokud si chcete kvásek udržovat, jednou týdně ho přikrmte tak, že na 100 g kvásku přidejte 100 g mouky a 100 g vody. Opět nechte den odpočívat na teplém místě, kde znovu ožije. Poté ho odložte do lednice. Takto připravený kvásek vám při předepsané péči může vydržet roky. S věkem bude jeho chuť zrát a měnit se.

Jaké je vaše oblíbené pečivo?

Zdroj: Bhg

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Zobrazit další články