U krájení cibule neuroníte ani slzu. Logické způsoby, které fungují a využívají je i profesionální kuchaři

Zkuste cibuli porcovat jedním z těchto způsobů a už při tom neuroníte ani slzičku. Krájení cibule tak pro vás přestane být „emocionální” záležitostí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Asi si nedokážete představit život bez cibule. Vlastně téměř žádný pokrm bez ní nelze připravit, takže je opravdu velmi potřebná. Ale její čištění a krájení už zase tak moc příjemné není. Oči štípou a slzí a už jen pomyšlení na krájení cibule vás rozzlobí. Naštěstí existuje velmi jednoduchý trik, díky kterému už nikdy nebudete plakat při loupání a krájení cibule. Dokonce i profesionální kuchaři ho používají.

Proč při krájení cibule slzíte

Cibule má své obranné mechanismy, které ji chrání před různými škůdci. Když se rozhodnete ji nakrájet, narušíte tím její obal a ona začne vylučovat plyn, jenž je podobný slznému plynu. Jakmile se vám tento plyn dostane do očí, spustí se slzení a štípání. Proto je třeba naučit se, jak krájet cibuli bez toho, abyste plakali.

Tento trik je velmi jednoduchý

Nejprve ze všeho si najděte místo, ze kterého pocházejí kořeny. Ale zatím cibuli vůbec neloupejte, na to přijde čas. Malým nožem si ohraničte oblast, již budete později řezat. Zbavíte se tak kuželovitého úlomku zeleniny, kvůli kterému při krájení pláčete. Nůž zasuňte šikmo, jako byste chtěli krájet něco o velikosti malé cibule. Jednoduše vytáhněte kužel a cibule je připravená k loupání a krájení.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Další způsoby krájení cibule

Dejte cibuli do mrazáku

Pokud máte chvíli času, jednoduše dejte cibuli na pár minut do mrazáku. Jakmile se potom pustíte do krájení, uvidíte, že vás to sice trošku štípat bude, ale rozhodně to nebude tak hrozné jako jindy.

Zapalte si u toho svíčku

Tento trik většina lidí ani nezná a pravděpodobně by to nikoho ani nenapadlo. Vzduch slouží pro plamen ze svíčky jako takové palivo, plamen ho nasává ze svého blízkého okolí. Když tedy dáte vedle prkénka, na kterém budete krájet cibuli, zapálenou svíčku, dostanou se výpary z cibule k plamenu, a ne do vašich očí.

Ohřejte cibuli

Než se vrhnete do loupání a krájení cibule, dejte ji přibližně na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Poté ji opatrně vyndejte, oloupejte a nakrájejte. Je možné, že nebudete vůbec slzet, a pokud přece jen ano, tak to bude úplně minimálně.

Jaký trik při krájení cibule používáte vy?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články