Před vařením dejte cibuli do mikrovlnky. Zvýrazní to její chuť a na nepříjemný zápach můžete zapomenout
Aby cibule chutnala ještě lépe než obvykle, věnujte jí před samotným použitím do jídla ještě pár minut času. Vyplatí se to.

Cibule patří mezi suroviny, které se v kuchyni používají už od pravěku, jak píše web Chovatelka. Dokáže být sladká, kořenitá, voňavá – ale většinu těchto jejích vlastností obvykle potlačuje jedna jediná. Ano, máme na mysli onu štiplavost, kvůli které nám slzí oči a která mnohdy v jídle vše ostatní přebije. Ale to je rozhodně škoda. A přitom to tak být nemusí – stačí při přípravě této zeleniny použít docela obyčejnou mikrovlnku.
Tepelná úprava cibuli prospěje
Ze všeho nejdříve cibuli oloupejte a nakrájejte tak, jak potřebujete. Je opravdu zcela na vás, zda zvolíte tenké měsíčky, mini kostičky nebo pořádné kusy do guláše. Poté cibuli nasypte do misky, tu zakryjte poklopem a vložte do mikrovlnky na střední výkon. Cibuli nakrájené nadrobno budou stačit tři minuty, té nahrubo o dvě víc.

To, co z mikrovlnky vyndáte, se podle webu MicrowavesHub nebude té štiplavě páchnoucí hromadě, kterou jste dovnitř vkládali, podobat ani náhodou. Čekat na vás bude jemná zelenina plná sladkosti a chuti, kterou můžete klidně začít hned jíst. Ale skvěle se hodí také do nejrůznějších marinád, pomazánek, na obložené chlebíčky apod. Zkrátka a dobře všude tam, kde je její štiplavost spíše nežádoucí. Do studených jídel ji samozřejmě používejte až po vychladnutí.
Aby vás neštípaly oči, zkuste to s citronem
Co si však počít ve chvíli, kdy vás přirozená štiplavost cibule obtěžuje natolik, že ji nedokážete ani nakrájet? V takovém případě si vezměte k ruce citron. Jednoduše s ním potřete ostří nože a během krájení to několikrát zopakujte – kyseliny štiplavé látky v cibuli značně zneutralizují, takže vás už nikdy nebudou obtěžovat.
A podobně funguje i obyčejný ocet nebo dokonce olej. Záleží jen na vás, co vám bude vyhovovat nejvíce. Osobně mám ověřeno, že proti štiplavosti také platí vložení cibule na 10 minut do mrazáku nebo na 20 minut do lednice. Ne vždy si na to ale vzpomenu, takže citron to vždycky jistí.
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
11 h
udalosti247.cz
11 h