Kdo pokládá zbytky z kuchyně za odpad, dělá velkou chybu. Bohatství se ukrývá ve slupkách i lógru

Většina odpadu z ovoce a zeleniny končí okamžitě v koši. V lepším případě v biologickém odpadu nebo v kompostu. Možná vás překvapí, jak lze některé zbytky ještě využít.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Že běžně vyprodukujeme příliš mnoho odpadu už se dávno ví. Existuje spousta návodů, jak produkci odpadu omezit a zredukovat na minimum. Každý k tomu může mít své osvědčené postupy. Základem likvidace odpadu je jeho třídění, a to i bioodpadu. Na spoustě místech už existují popelnice na bioodpad. Je ale ještě pár věcí, které vám před vyhozením mohou dobře posloužit.

Jak využít slupky z ovoce

Jablíčka u nás vždy slibují bohatou úrodu a můžeme se z nich radovat od léta do podzimu. Někdo má rád kyselejší, někdo sladká a šťavnatá. Někteří se ale zbavují slupky z jablek, což je velká chyba. Ve slupce je totiž obsaženo 65 % živin, vitamínů, ovocných kyselin a stopových prvků. Pokud vám slupka samotná nechutná, můžete ji zalít vroucí vodou, po 20 min přecedit a vychutnat si lahodný a vitamíny nabitý nápoj.

Slupky z pomeranče vám zase mohou pomoci s úklidem. Stačí, když je vložíte do hlubokého talíře, zalijete vodou a na 5 minut dáte na plný výkon do mikrovlnné trouby. A poté jednoduše stěny uvnitř trouby vyčistíte. Granátové jablko zase pomáhá při trávicích potížích. Lžíci sušené kůry a lžíci čerstvé kůry smíchejte, zalejte vroucí vodou a nechte 3 minuty vařit. Následně nálev zabalte do deky a nechte ještě půl hodiny louhovat. Pak sceďte a pijte třetinu sklenice 3krát denně na lačno.

iZdroj fotografie: Depositpohotos

Využití kávové sedliny a skořápek

Kávová sedlina dokáže obohatit půdu ve vašich květináčích. Půdu zvláční a nasytí ji draslíkem, což vaše rostliny rozhodně ocení. Ořechové skořápky jsou dobré nejen k podzimní tvorbě, se kterou zabavíte děti i dospělé, ale můžete si z nich připravit odvar, který posiluje imunitu, zlepšuje spánek a čistí cévy od cholesterolu.

Proč nevyhazovat zeleninové slupky

Z cibulové slupky si můžete připravit výborný čisticí a močopudný odvar. Stačí slupky zalít vroucí vodou a 5 minut vařit. Následně přecedit a přidat do bylinkového čaje. Tento nálev slouží jako vynikající prevence chřipky. Slupka z lilku se často vyhazuje, protože je hořká. Můžete ji ale usušit a rozdrtit na prášek. Jednu polévkovou lžíci zalejte vroucí vodou, nechte 20 minut působit a následně si nálevem vypláchněte ústa. Tento odvar posiluje dásně i zuby.

Banánové slupky mohou skvěle posloužit jako hnojivo pro vaše pokojové rostliny. Můžete je jednoduše nasušit, nakrájet a jednotlivé kousky vyskládat do květináčů.

Inspirace jak zpracovat celé jídlo

Co děláte doma se zbytky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Nečekané příznaky vysokého krevního tlaku: Když hodnota překročí 180/120 mm Hg, znecitliví ruce
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Kočka zachránila svou 73letou majitelku, která se propadla půdou až k potoku. Dovedla k ní záchranáře
Události247.cz
Události247.cz
Strach z útoků: Menšiny se bojí o své životy. Vládu to ale nezajímá
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Vrátíte se do chladného bytu a zapnete radiátor na 5? To je chyba. Je lepší pustit ho na střední stupeň a vyčkat