5 nestandardních způsobů, jak využít stonky zeleniny a bylin. Kdo je nezná, ten vyloženě plýtvá penězi

Stonky koriandru, bazalky nebo i petržele většinou končí v odpadu, protože zpracováváme jenom listy. Díky těmto pěti způsobům můžete stonky zužitkovat.

petržel i Zdroj fotografie: iStock
                   

Žádná kulinářská činnost v kuchyni se neobejde bez dochucování pokrmů nějakými bylinkami a kořením. V letních měsících a z kraje podzimu si navíc můžeme oblíbená jídla zpestřit čerstvými bylinkami. Snítka bazalky, koriandru nebo tymiánu může posunout chuť jídla na novou úroveň. Co ale se zbytkem stonku, když používáme jenom listy? Než tyto zbytky příště vyhodíte, vyzkoušejte některý z těchto pěti způsobů, jak stonky využít. Je to velmi jednoduché.

Koření do vývarů

Zelené stonky můžete využít jako vynikající koření do polévek. Lze je k sobě svázat provázkem a přidat do polévky. Polévce tyto stonky dodají bohatší aroma a lepší chuť. Po dovaření je jednoduše vyndáte. Použít můžete stonky čerstvých bylin, sušených i zamražených.

Bylinkové pesto na těstoviny

Stonky bazalky jsou vynikající k přípravě bazalkového pesta. Tato italská pochoutka si již získala čestné místo v české kuchyni a vy si ji jednoduše můžete připravit i doma. Stačí na co nejmenší kousky nakrájet stonky bazalky, nasypat je do mixéru, přidat podle chuti sůl, olivový olej, pár stroužků česneku a rozmixovat do hladké omáčky. Pro zpestření můžete přidat ještě nastrouhaný parmazán a piniové oříšky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dochucení pečených jídel

Maso, rybu nebo i jenom zeleninovou směs můžete jemně ozvláštnit, když na plech při pečení položíte zelené stonky. Důležité je hlídat, aby se stonky v troubě nespálily a po upečení je z jídla odstranit. Použít je můžete i jako ozdobu podávaného pokrmu.

Bylinková sůl na vaření

Oblíbeným dochucovadlem je bylinková sůl. Můžete si vyrobit vlastní se svými oblíbenými bylinkami. Její výroba je totiž velmi jednoduchá. Stonky oblíbených bylinek osušte a najemno rozsekejte v mixéru. Následně pořádně smíchejte s hrubou solí a hotovo. Bylinkovou sůl máte připravenou a použít ji můžete k jakémukoliv pokrmu.  

Dresink do svěžích salátů

Jemně nakrájené stonky zalijte trochou olivového oleje, jemně osolte a přidejte oblíbené koření. Důkladně promíchejte, přidejte čerstvou šťávu z citrónu a pikantní dresink k salátům je hotový. Využít stonky bylin můžete i při přípravě marinád.

Inspirace, jak lze sbírat bylinky

Jak nakládáte se stonky bylinek a zbytky koření vy?

Zdroj: Arborio
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články