Uchovejte si bylinky pěkně čerstvé

Bylinky vašemu jídlu vždy přidají kouzlo, ať už si pod kouzlem představíte neodolatelnou chuť nebo překrásnou hru barev. Chuť a vůně čerstvých bylinek na nás působí až blahodárně, jenže co dělat, když bylinky mají tak krátkou trvanlivost?

i Zdroj obrázku: pixabay.com
                   

Pokud chcete bylinky uchovat po delší dobu, je nutné si zvolit v jaké podobě, a především si uvědomit, že zásobu na zimu, je nutné připravit již v létě.

Způsob není jen jeden

Správné uchovávání není jen jedno, existuje jich hned několik. Záleží ale na tom, kolik chcete do práce s bylinkami vložit času a energie, kde je chcete dále uchovávat a v jaké podobě je konzumovat. Pojďte se podívat na ty nejčastější formy uchovávání bylinek a dodejte svým jídlům konečně ten správný šmrnc. V krátkosti se jedná o tato řešení: 

  • Uchování v lednici
  • Sušení
  • Zmrazení
  • Prosolení
iZdroj obrázku: pixabay.com
Správné uchování bylinek jim prospěje

Chcete je čerstvé nebo sušené?

Při skladování v lednici (bylinky vydrží nejkratší dobu) odřežte jejich konce a ponořte je jako květinu do sklenice s vodou. Takto je umístěte do lednice a vodu měňte každý den, v případě, že stonky zahnívají, vždy je odřežte. Takto vám vydrží asi týden. Naopak suché bylinky mají trvanlivost o mnoho delší. Myslete na to, že sušení musí probíhat na suchém, tmavém a dobře větraném místě, ale ne na přímém slunci. Můžete je ve svazcích pověsit, anebo rozložit na vodorovný povrch, pokud k nim ale nemůže zespoda volně proudit vzduch, denně je otáčejte. Usušené je skladujte nejlépe ve skleněné nádobě a ve tmě. Spotřebujte je vždy do 1 roku, tedy do nové sklizně.

iZdroj obrázku: pixabay.com
Zachovejte jak jejich chuť, tak i jejich vůni

Chci je nadlouho a s minimem ztrát

Zmrazením bylinky neochudí o jejich krásnou barvu ani o minerály a vitamíny. Zmrazit je můžete v igelitovém sáčku anebo v uzavíratelné nádobce, v zásadě je to jedno, jde jen o to, kolik msta chcete bylinkám „obětovat“. Zajímavá a u nás velice netradiční je i varianta prosolení bylinek, díky níž si zachovají aroma i barvu, jen budou navíc slané. Nasekané bylinky smíchejte se solí v poměru cca 4 díly bylin na 1 díl soli. Tento způsob se nazývá vrstvení a správně by se měly bylinky do nádoby trochu napěchovat. Takové je uchovávejte na suchém chladném místě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články