Obvykle končí v odpadu, ale rostlinám by prospěla mnohem víc: Po vodě z těstovin rostou jako blázen

Voda z těstovin nemusí končit ve dřezu. Jelikož je velmi bohatá na škrob a živiny, využijete ji mimo jiné jako vydatné hnojivo pro pokojové i balkonové rostliny.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Těstoviny se dlouhodobě těší velké oblibě. A není se čemu divit. Nejen, že se často stávají rychlým obědem či večeří, ale jsou zajímavé a variabilní svými rozličnými tvary, které milují děti i dospělí. V obchodech pak můžete vybírat těstoviny i podle doby, kterou potřebují k dokonalému uvaření. Voda, ve které se těstoviny vaří, však často končí vylitá ve dřezu. Příště ale vodu nevylévejte. Jedná se o velmi hodnotné přírodní hnojivo, které podpoří pokojové i balkonové rostliny v jejich růstu.

Voda obsahuje spoustu prospěšných látek

Ač je drtivá většina nabízených těstovin vyrobena z hladké pšeničné mouky, poměrně jednoduše jsou k dostání i ty ze semoliny. Semolinová mouka je dělána z tvrdé pšenice a díky vyššímu obsahu lepku má nižší glykemický index, takže je vhodná i při redukčních dietách. Ať už vaříte jakýkoli typ těstovin, voda z nich je zázračným elixírem pro vaše rostliny. Díky obsaženému škrobu a živinám se jedná o levné, ekologické a nadmíru hodnotné hnojivo. Abyste do vyvařené vody dostali maximum škrobu a živin, je ale nutné těstoviny vařit správně.

Aplikování hnojiva je pak více než jednoduché. Stačí vodu použít na zalévání rostlin, které budou vitálnější a hnojivo je podpoří v růstu i květu. Vodu ale nechte vždy vychladnout na pokojovou teplotu. A pokud jste velkými milovníky těstovin, nebojte se hnojivo použít i dvakrát týdně.

Další podmínkou pak je, že by voda neměla obsahovat sůl. Pokud byste opakovaně zalévali slanou vodou, kořeny rostlin by nerostly, přestaly by nasávat vodu a důsledkem by bylo uhynutí celé rostliny. Pokud vše uděláte správně, porostou vaše rostliny doslova jako splašené. Vůbec tedy nemusíte kupovat drahá hnojiva z obchodů.

Vařící se špagety iZdroj fotografie: Piqsels

Na co ještě lze vodu použít

Zbylou vodu z uvařených těstovin lze využít i několika dalšími způsoby. Funguje jako výborné zahušťovadlo, nebojte se ji proto použít na zahuštění polévek či omáček. Díky obsaženému škrobu můžete vodu použít i na pečení chleba, rohlíků, housek, pizzy či jiného slaného pečiva. Ve vodě lze rovněž vařit i zeleninu, která tak bude chutnější. Těstovinovou vodu využijete i při čištění oken, škrob se postará o dokonale čistá okna beze šmouh.

Kromě využití v kuchyni a domácnosti má zbylá voda z těstovin blahodárný vliv i na tělo. Jelikož obsahuje spoustu živin, můžete ji použít na opláchnutí vlasů, kterým dodá lesk a vyživí je (zejména ty suché). Rovněž si poradí s mastnou pletí. Vatovým tamponem namočeným v těstovinové vodě pravidelně ošetřete pleť a výsledky se brzy dostaví. Vodu z těstovin využijete i v případě, že trpíte na otoky nohou – dopřejte jim teplou lázeň. Nohy budou bez otoků a pokožka vyživená. Přidat můžete i několik kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Na co ještě používáte vodu z těstovin?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články