Nebezpečné chyby při skladování hub. Češi jsou na to experti, přitom by stačilo použít selský rozum

Existuje spoustu způsobů, jak vhodně a lahodně houby připravit. Co ale nestihnete hned zpracovat, je třeba bezpečně skladovat. Dejte si pozor na tyto věci.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Každý nadšený houbař se těší, až konečně nastane houbová sezóna. A čím větší úroda hub bude, tím lepší. Bohatá houbová sezóna s sebou ale přináší riziko, že houby nestihnete včas pořádně zpracovat a mohou se vám doma zkazit. Vždy je důležité čerstvě nasbírané houby ještě ten den zpracovat. Některé způsoby jejich zpracování jsou rychlejší a jednodušší, ale nikdy nenechávejte houby jen tak. Kupované houby samozřejmě vydrží déle. Vyberte si pro vás vhodný způsob jejich zpracování a skladování.

Vyhněte se plastovým sáčkům

Jakmile jsou houby na dotek slizké, už nejsou jedlé. V tuto chvíli je již rozkládají bakterie a započal v nich hnilobný proces. Obzvlášť rychle tento proces nastává v případě, že jsou houby skladované v plastovém sáčku. Když už je nutné mít houby v sáčku, zvolte raději papírový, kde je možná výměna vzduchu. Papírový sáček navíc dokáže pohltit vodu a vlhkost, kterou houby vylučují. Jedině tak udržíte houby suché.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud máte houby ve smaltovaných kovových nádobách, přikryjte jejich víko papírem nebo kusem bavlněné látky. Vyhněte se skladování hub ve vlhkém a tmavém prostředí, kde může rychleji nastat jejich uhnívání. Nezapomínejte, že skladovat můžete pouze nepoškozené houby. Houby s promáčklinami nebo jiným poškozením musíte okamžitě zpracovat nebo rovnou vyhodit. Červivé houby nepoužívejte k přípravě pokrmů vůbec.

Méně vody, silnější plamen a dostatek prostoru

Mnoho lidí se při zpracování hub dopouští té chyby, že je před vařením omývají. Z 90 % je dužina hub tvořena vodou a při omývání nasává ještě více vlhkosti. Chcete-li houby před použitím povařit, jednoduše je nakrájejte a dejte do vařící vody. Čím menší kontakt s vodou houby mají, tím lépe. Přebytečná voda by pak byla uvolňována při přípravě výsledného pokrmu.

Aby houby zůstaly šťavnaté, je třeba je připravovat na silnějším plameni. Při dlouhém a pomalém vaření mohou houby znovu navlhnout a ztuhnout. Aby se mohla voda při jejich zpracování správně odpařovat, smažte je na velké pánvi. Jedině tak můžete docílit zlatavých kousků s křupavou a bohatou chutí.  

Inspirace, jak sušit houby

Jak houby skladujete vy?

Zdroj: Nastroy
Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Rodinní pečující a sázka na home office? Buďte opatrní
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Rodinní pečující a sázka na home office? Buďte opatrní
Události247.cz
Události247.cz
EU se chystá na odvetný úder proti Putinovi. Konec šéfa Kremlu je blíž, než by se mohlo zdát
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Na lodičce na řece se projíždí žena s mužem. Z krajiny je ale sleduje několik tváří, všimnou si jen ti nejlepší