Čeští houbaři mají ve zvyku dělat obrovské množství chyb. Jak se úplně vyhnout riziku při sběru i přípravě?

S příchodem podzimu se lesy zaplní nadšenými houbaři, kteří se předhání s největším úlovkem. Je důležité houby správně sbírat a upravovat, abyste si nepřivodili nevolnost.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Jakmile máme půlku prázdnin za sebou, je ten pravý čas vyhlížet první kloboučky oblíbených hub. Na začátku září už jsou lesy plné houbařů lačnících po co nejlepším úlovku. Na co si ale dát pozor, abyste zabránili otravě? Houby byste měli sbírat jen v čistých lesích. Mimo dálnice a rušné silnice. Sbírejte jen ty druhy, které dokážete s určitostí poznat, a sbírejte je do košíků. Jedině v košíku vám vydrží čerstvé.

Na co si dát pozor

Nezapomeňte, že v plastových sáčcích i kyblících se houby při delším sběru zapařují a mohou se rychleji zkazit. Neměli byste sbírat staré, přerostlé, červivé a neznámé houby. Dále se vyhněte ochutnávání hub. I jedlé houby musí být před požitím tepelně zpracovány.

Ve chvíli, kdy svůj úlovek přivezete domů, je třeba všechny houby roztřídit a vyřadit plesnivé, červivé nebo jinak poškozené a nejedlé, pokud jste omylem i takovou do košíku přidali. Ještě ten den všechny houby zpracujte. Ať už je nakrájíte na sušení, nebo se je rozhodnete povařit a zamrazit či zavařit. K jejich úpravě nepoužívejte pozinkované nádobí nebo glazovanou kameninu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Na co se zaměřit při koupi hub

Pokud patříte k milovníkům hub, ale ne k jejich nadšeným sběračům, kupujte houby vždy od autorizovaných osob a obchodních míst. Na trhu jsou k dostání sušené, solené, nakládané i konzervované. Kupovat je od náhodných lidí se ale nedoporučuje. Na různých trzích a veletrzích tyto produkty podléhají kontrole kvality. Až po vydaném povolení mohou stánkaři toto zboží nabízet.

Sklizené houby v obchodech a supermarketech vždy zkontrolujte, jestli nejsou nahnilé nebo zkažené. Pokud je obal špinavý nebo poškozený, houby nekupujte.

Jak správně připravit houby

Myslete na to, že téměř veškeré jedlé houby je třeba před požitím tepelně upravit. I špatné zpracování jedlých hub vám může způsobit otravu. Nejprve je třeba každou houbu očistit od hlíny a dalších nečistot z lesa. Následně opláchnout proudem vody a poté namočit nebo povařit. Při vaření se z hub odstraňují toxické látky, teprve poté jsou poživatelné. Každý druh má svou dobu, po kterou je nutné jej udržovat ve varu.  

Inspirace, jak si vypěstovat vlastní houby

Jak zpracováváte houby vy?

Zdroj: Nur24Ru
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články