Okurky vydrží čerstvé i měsíc. Stačí dodržovat zásady správného skladování – třeba je nedávat vedle banánů

Během léta a nevyhnutelných veder přemýšlí mnoho milovníku zeleniny nad tím, jak udržet okurky co nejdéle čerstvé. Tato otázka trápí i ty, kteří je jen kupují v obchodě.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nejlepší způsob skladování okurek je obecně v lednici. Pokud chcete optimální čerstvost i chuť této zeleniny, zkonzumujte ji během 7–10 dnů od nákupu. Okurky – patřící do rodiny Cucurbitaceaepochází z jižní Asie a jsou k dispozici po celý rok. Jejich objem tvoří z 95 % voda, což jim dodává křupavou texturu a velmi osvěžující chuť. Obsahují také hodně vitaminu A a C, slupka je zase bohatá na vlákninu. Jde o nízkokalorickou potravinu.

Jak dlouho mohou vydržet?

Jakmile je okurka rozříznuta, vydrží vám i v lednici jen pár dní. Celá a neporušená ale i dva týdny. V pokojové teplotě na polici ve spíži jsou schopny zvládnout i týden, ale musí být mimo přímé sluneční světlo. Malé okurky jsou tradičním materiálem pro nakládání, takové zvládnou v lednici i 4 měsíce. Dáte-li je do mrazáku, lze je takto uchovat i 6–12 měsíců. Pro nejlepší konzervaci dejte celý kus do plastového sáčku nebo krabičky.

Zmrazené jsou vynikající pro přípravu smoothie nebo polévky, protože vlivem teploty dojde ke změně jejich textury.

iZdroj fotografie: Depositphotos

5 kroků ke správnému uchování celé okurky

Neporušená okurka vydrží déle než krájená. Skladujte ji někde v chladu a stranou externí vlhkosti, dodržte následující postup:

  • Opláchněte ji a osušte. Než ji skutečně uložíte do lednice, použijte studenou vodu a důkladné osušení.
  • Zabalte ji do papíru nebo papírového ubrousku. Uchováte-li je v suchu a chladu, vydrží čerstvé mnohem déle. Papírový obal pohltí veškerou přebytečnou vlhkost, kterou produkuje sama zelenina.
  • Takto zabalenou vložte ještě do plastového sáčku. Kritické je proudění vzduchu, které zabrání kondenzaci vlhkosti uvnitř zapečetěného prostoru. Jakmile vložíte okurku do sáčku, uzavřete ho jen napůl.
  • Uskladnění ve dveřích lednice. Nejlepší teplota pro okurky je asi 10 stupňů Celsia. Většina ledniček jde ale níže. Proto dejte okurky do dvířek, tedy nejteplejšího místa. Máte-li v lednici zásuvku s kontrolou vlhkosti, je to také dobré místo. Nastavte vyšší vlhkost a okurkám bude dobře.
  • Separace od dalšího ovoce a zeleniny. Určité druhy ovoce, hlavně melouny, rajčata a banány, produkují plynný etylen. Ten urychluje zkázu okurek a vede k tvorbě měkkých míst.

Co uskladnění porcované okurky?

Platí obecná zásada uříznout jen to, co zrovna potřebujete, takže zachováte čerstvost zbytku. Je totiž mnohem snazší uchovat celou polovinu než několik plátků. Pro uchování kusu jednoduše zabalte místo řezu do plastového sáčku. V případě plátků vyložte plastový box vlhkým ubrouskem, na něj položte plátky a krabičku uzavřete. V lednici ho dejte někam dopředu a obsah snězte během 2–3 dnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zvláštní způsoby skladování

Ještě než byly lednice běžnou součástí domovů, museli si lidi s uchováním potravin poradit jinak. V případě okurek to byl například písek. Připravte si čistý a dobře vysušený písek a kameninovou nádobu. Pak střídavě vkládejte vrstvu písku a vrstvu zeleniny. Uzavřenou nádobu dejte do sklepa. Další možností je ocet, který nalijte do čisté smaltové misky, asi na 3 mm. Nad něj dejte rošt, na který položíte okurky – nesmí se octa přímo dotýkat.

Nádobu pak zavřete a uložte někam do chladu.

Jaké okurky máte nejraději?

Zdroj: MasterClass
Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Zobrazit další články