Pěstování čerstvé jarní cibulky pomocí kelímku a vody. Během 9 dnů vyrostou na parapetu nekonečné zásoby

Cibulová nať je výborným dochucovadlem i ozdobou. Díky tomuto jednoduchému návodu si ji můžete bez problému vypěstovat i v pohodlí vašeho domova.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibulová nať je skvělým dochucovadlem i ozdobou pro téměř každé jídlo. Věděli jste ale, že je možné si cibulovou nať vypěstovat jednoduše v pohodlí domova? Stačí vám plastové kelímky a trocha zeminy, a tento oblíbený kulinářský doplněk můžete mít denně čerstvý i u vás doma.

Nať roste opravdu rychle a stačí jí jen voda

Cibulová nať roste výborně i v domácích podmínkách a není k tomu potřeba žádného velkého zahrádkaření. Stačí jakýkoliv plastový kelímek s trochou zeminy, do které cibuli zasadíte. Postup je jednoduchý. Koupenou cibuli očistěte a zbavte tmavé slupky, aby mohla rostlina přijímat dostatek vody. Následně cibuli uřízněte přibližně v jedné třetině horní strany. Nezbavujte cibuli kořenů, ty potřebuje k dalšímu růstu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Na dno plastového kelímku následně udělejte několik otvorů. Ty můžete vypálit nebo vyříznout podle toho, jaké nástroje máte k dispozici. Díky těmto dírám zemina v kelímku nebude plesnivět, protože přebytečná voda odteče. Do kelímku následně nasypte připravenou zeminu a očištěnou cibuli do ní vložte kořeny dolů. Stačí jemně zatlačit tak, aby přibližně polovina cibule zůstala nad zeminou. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Přibližně za čtyři dny si u cibule všimnete prvních výhonků a rozrostou se i kořeny. Nezapomeňte však cibuli pravidelně zavlažovat! Sedm dní od zasazení bude už kořenový systém dostatečně prorostlý zeminou a cibule bude pevně zakořeněná. V tuto chvíli již můžete cibuli libovolně přesadit, například do truhlíků, a nechat nadále růst. Nať bude postupně dorůstat, nesmíte ji ale stříhat přímo u zeminy. Vždy nechejte pár centimetrů natě nadále růst.

Jakou další zeleninu pěstujete přímo u vás v bytě?

Zdroj: The Gardener’s Almanac

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Darina Smoláková

Zobrazit další články