Leden je ideální čas na řízkování muškátů, radí pěstitelka. Na jaře svými gigantickými a pestrobarevnými květy omámí celé okolí

Ani sebelépe zazimované muškáty vám nikdy nevykvetou tak bohatě, jako ty kvalitně nařízkované a dopěstované. Naučte se tu správnou techniku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Základy zimování muškátů zná nejspíš každý – truhlík je nutné postavit na světlé místo, chráněné před přímým slunečním zářením. Nádobu není vhodné ničím zakrývat (například proti chladu) protože zimující rostliny jsou náchylné k hnilobě. A pak už stačí jen správná závlaha, a to vždy, když je půda suchá. Takto zimované květiny bez potíží vydrží až do jara, bohatých květů se však přesto nedočkáte.

Řízkované muškáty kvetou nejlépe

Rostliny se totiž chtě nechtě částečně oslabí a na jaře poté mají problém onu zimní pauzu dohnat. Zimování nevadí jedině pelargoniím páskatým (Pelargonium zonale) alias vzpřímeným muškátům, které i po tomto období kvetou vcelku obstojně, i jim však řízkování jednoznačně svědčí. A to samé platí i pro pelargonie břečťanolisté (Pelargonium peltatum) a po všech stránkách nenáročné pelargonie štítnaté (Pelargonium peltatum).

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ty poslední zmíněné pěstujeme obvykle jako převislé muškáty. Největší potíže pak budou mít v tomto ohledu velkokvěté kultivary (Pelargonium grandiflorum), jež bývají na dodržení přesných podmínek při zimování i řízkování nejnáročnější. Vaše odměna v podobě bohatého kvetení však bude v jejich případě nejkrásnější. A jak tedy řízkování muškátů provést? Jeho zásady jsou opravdu velmi jednoduché.

Kdy začít řízkovat muškáty

V lednu a únoru obvykle ještě necháváme své balkonové květiny spát, v případě muškátů by to však byla chyba. S odebíráním řízků je nutné začít už na přelomu ledna a února. Vybíráme ty nejvyzrálejší, na konci je šikmo seřízneme a zasadíme do prodyšného a lehkého substrátu. Následně je uložíme na stejném místě jako běžně zimující muškáty a ani tentokrát ničím nezakrýváme. Tvorba miniskleníku nebo pařeniště by byla kontraproduktivní.

iZdroj fotografie: Depositphotos

A na co si dát pozor? Během procesu zakořeňování, který trvá podle podmínek panujících v okolí rostlin, asi jeden až dva týdny, potřebují mladé řízky především stálou vlhkost. Nikdy nesmí zaschnout, jinak se už pravděpodobně nevzpamatují. Průběžně odstraňujte také poupata, pokud se objeví a kontrolujte přítomnost škůdců. Mladé rostlinky bývají velmi náchylné, takže je nutné včas zasáhnout vhodným postřikem.

Správná velikost muškátových řízků

Aby však řízkované muškáty správně prospívaly, je nutné dbát i na jejich ideální velikost a dobře provedený řez. Mladé pelargonie proto vždy stříhejte ostrými nůžkami (nebo seřezávejte nabroušeným nožem) těsně nad uzlem nebo zduřelou částí stonku. Poskytnete tak řízkům tu nejlepší startovací pozici pro růst kořenů. Navíc řez vedený v tomto místě zároveň podpoří nový růst mateřské rostliny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Postup množení muškátů z listů

Pokud máte k dispozici jen několik málo zimujících rostlin, ale přesto byste chtěli novými muškáty na jaře doslova zaplnit balkon, vsaďte na množení muškátů z listů. Odeberte jen ty spodní – nejsilnější. Na konci je seřízněte a zapěstujte stejně jako klasické řízky. Růst mladých rostlin můžete podpořit i tím správným hnojením. Perfektní je k tomuto účelu kávová sedlina.

Jednu lžíci stačí dvakrát do měsíce rozhodit na povrch substrátu a zalít běžným způsobem. Muškáty tuto výživu milují, protože obsahuje všechny důležité látky. Především pak vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík a hořčík. První hnojení však proveďte nejdříve měsíc po výsadbě řízků jinak riskujete popálení kořenů. Vzrostlé rostlinky pak umístěte ven v polovině května, kdy už nebudou hrozit mrazy.

Chystáte se letos na řízkování muškátů nebo raději kupuje každý rok nové v zahradnictví?

Naučte se, jak na řízkování muškátů krok za krokem

Zdroj: GardeningKnowHow, GiroPark

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články