Zkušení zahradníci „solí“ cibuli už v záhonu. Bezplatného pomocníka 2v1 si oblíbíte po prvním použití

Naučte se pěstovat cibuli jako profesionálové. Pokud do substrátu přidáte obyčejnou sůl, předejdete tak celé řadě nepříjemných potíží.

záhon s cibulí i Zdroj fotografie: iStock
                   

Cibule kuchyňská (Allium cepa) dává výbornou chuť mnoha slaným pokrmům. Lze ji jíst i za syrova, třeba na chlebě se sádlem. Z prospěšných živin obsahuje především vitamín C, dále fosfor, vápník, síru, selen, zinek a siličnaté látky, které jsou zodpovědné za její typickou štiplavost, kdy při krájení cibule člověk slzí. Cibule má antibakteriální účinky, takže v domácnosti najde uplatnění třeba i při léčbě nachlazení.

Pěstování cibule na zahrádce

Nejčastěji se cibule pěstuje volně na záhonech, lze ji ale úspěšně pěstovat i na balkóně, když jí dopřejete všechno, co potřebuje ke svému zdárnému růstu. Lze říct, že doma vlastnoručně vypěstovaná cibule má lepší chuť než ta kupovaná. Je tomu možná i proto, že jí poskytnete dostatek živin k růstu. Víte, že ji můžete hnojit i solí?

Kuchyňská sůl jako účinné hnojivo

Cibule se solí se v lidovém lékařství využívá při léčbě kašle, protože uvolňuje hleny a ulevuje při potížích během nachlazení. Pěstování cibule není příliš náročné. Jediné, co může způsobovat potíže, jsou různé mušky a spory hub, které výsadbu cibule kuchyňské mohou zcela zničit. Vyvarovat se těmto škůdcům je možné tehdy, když cibuli nasadíte do vhodně předpřipravené půdy. K tomuto účelu budete potřebovat mimo jiné i kuchyňskou sůl.

Jak si připravit roztok pro cibuli

Odolnost a výživnost půdy a rychlejší růst cibule lze zvýšit hnojivem, které si vyrobíte doma z 50 gramů soli, 2 lžic amoniaku, špetky manganistanu draselného a 10 litrů vody. Vše dobře promíchejte a výsledným roztokem ošetřete záhon v poměru 1 litr roztoku na 1 metr čtvereční. Do takto připravené půdy se pak zasadí sazečka cibule.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak ochránit již rostoucí cibuli

Pokud jste nestihli ošetřit půdu výše popsaným roztokem, můžete to napravit ve chvíli, kdy už cibule poroste. Opět jí dopřejte sůl, tentokrát v tomto poměru:

  • 10 litrů vody,
  • 60 gramů soli
  • a 1 lžíce amoniaku.

Zkušení pěstitelé doporučují použít hned dva druhy soli – 30 gramů obyčejné a 30 gramů jodované. Toto hnojivo se používá asi týden po vyklíčení cibule a pak se zopakuje znovu po třech týdnech, ale tentokrát v roztoku vynechte amoniak. Potřetí se tento roztok použije v případě, že se na cibuli objeví škůdci.

Jaké jsou vaše zkušenosti s hnojením cibule?

Až vám cibule dozraje, můžete si jednoduše vyrobit i hnojivo z cibulových slupek

Zdroj: Bhg

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Zobrazit další články