Každý strom by měl rok co rok projít stříháním. Není to hezké jen na pohled, ale stromu se uleví, větve budou mít dostatek prostoru a plodů se urodí mnohonásobně více.
Existují tendence, které tvrdí, že strom by si měl růst svým tempem a sám se formovat. Je přece škoda zbavovat se větví, které budou za pár měsíců obsypané ovocem. To je ale ohromný omyl. Když totiž větve nemohou růst a tísní se s ostatními, jen těžko budou plodit jako v plné síle. Větve uvnitř koruny uschnou a odumřou. Nakonec budou muset být tak jako tak odstraněny. Přelom jara a zimy je ideální čas pro radikální řez.
Pomoc z druhé ruky
Přelom března a dubna představuje nejlepší možné načasování pro prořezávání stromků a tvarování koruny. Postup je jednoduchý, stačí se držet několika základních pravidel, abyste rozlišili, které větve je třeba ponechat a čeho se zbavit kvůli špatnému směru růstu nebo chorobám. Pokud se na ořez větví necítíte, oslovte odborníka. Ten ví přesně, jak postupovat.
Během stříhání pryč s lítostí
Jako první musí jít pryč větve uvnitř koruny, které rostou příliš pomalu, překáží a ubírají prostor zbytku stromu. Další na řadě jsou přesleny neboli tukové výhonky. Rostou až pět let a neplodí. Zůstat nesmí ani zkřížené větve a ty, které se navzájem proplétají nebo rostou moc blízko u sebe. Koruna by měla být symetrická a větve pravidelné. Každá anomálie musí pryč. V opačném případě bude strom chřadnout a stane se náchylnější k různým chorobám.
Nejde zdaleka jen o větve
Větve s průměrem do jednoho a půl centimetru potřebují speciální péči. Je třeba je jemnými tahy nožem očistit a natřít barvou na bázi oleje. Stejně jsou na tom i nad zem vylézající kořeny a kmeny. Vyžadují ale hrubší zacházení. Ideální je kovovým kartáčem škrábat všemi směry tak, aby se odstranily přebytečné částice kúry. Stromu překáží, vyčerpávají ho a brání rychlejšímu růstu. Díky pravidelné a každoroční revitalizaci se předejde mnoha komplikacím a především houbovým chorobám.