Přírodní způsoby čištění a dezinfekce kuchyňského dřezu. Během pár sekund zbaví bakterií i odolného zápachu

Pokud zahrnete údržbu dřezu a odpadu do týdenního úklidu, vůně vaší kuchyně bude i nadále lákavá. Účinné přírodní prostředky vám pomohou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Běžně fungujeme v kuchyni s přehledem, ale občas se dostaneme do situace, kdy nastane shon a jsme vděční za každou ušetřenou minutu. Neřeší se zbytky jídla hozené přímo do dřezu a navrstvené nádobí. Váš kuchyňský dřez pak ale po týdnu užívání nevoní zrovna po růžích. Je to způsobeno možným hromaděním zbytků jídla v odtoku a pokud není odpad správně a pravidelně čištěn, rychle o sobě dává vědět nelibým zápachem. Proto do svého týdenního úklidu zahrňte i čištění odtoku a dřezu.

Co budete potřebovat

  • Gumové rukavice,
  • neabrazivní houbičku,
  • saponát na nádobí,
  • sodu,
  • ocet,
  • peroxid vodíku,
  • citrón,
  • sůl.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Prvním krokem je údržba dřezu

Nejprve se ujistěte, že je váš dřez naprosto čistý, bez nádobí, potravin i zbytků jídla. Jestliže jsou ve dřezu nějaké drobky, opláchněte je čistou vodou. Nyní máte připravenou plochu na důkladnou údržbu. Věnujte pozornost materiálu dřezu a přizpůsobte tomu vhodnou metodu údržby.

Nerezový dřez, na rozdíl od ostatních materiálů, odolává skvrnám a vyznačuje se vysokou odolností proti korozi a nárazům. Jeho nepřáteli jsou kyselé potraviny a abrazivní čisticí přípravky, které mohou povrch dřezu poškodit. Z tohoto důvodu nenechávejte kyselá jídla dlouho uložená na ploše dřezu a místo abrazivních směsí raději používejte jedlou sodu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Údržbu začněte tím, že navlhčený dřez posypete sodou a na houbičku nanesete trochu přípravku na nádobí s horkou vodu. Začněte vždy po stranách a postupujte směrem dolů, aby všechna nečistota stékala přímo do odtoku. Vše opláchněte čistou vodou a nezapomeňte dřez vysušit čistým hadříkem z mikrovlákna, abyste předešli vytvoření skvrn.

Vyčistěte okolí dřezu

Bez ohledu na materiál lze všechny kuchyňské baterie čistit mýdlovou vodou. Pomocí houbičky baterii otřete, na těžko dostupná místa si na pomoc vezměte starý zubní kartáček. Pokud se nemůžete zbavit bílých míst vytvořených tvrdou vodou, zkuste do směsi mýdlové vody přidat lžíci octa a na úplný závěr baterii ještě jednou touto směsí přetřete.

iZdroj fotografie: Pxhere

Postarejte se o čistotu a vůni odpadu

Vůně kuchyně by vás měla lákat, ne naopak. Nejsnadnější metodou čištění odtoku je pomocí jedlé sody a octa. Nejenže tyto dva přírodní pomocníci dřez pročistí, zároveň jsou osvědčenou metodou pro rozpuštění nahromaděných nečistot. Poměr by měl být jeden díl sody a dva díly octa. Nejprve vsypejte jedlou sodu do odpadu a poté ji pomalu zalijte octem. Počkejte 15 minut a poté přilijte horkou vodu, abyste z odtoku odstranili veškeré zbytky nečistot.

Zdroj: BetterHomesGardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články