Staré a připálené pánve se budou opět blyštit čistotou. Dva osvědčené fígly šéfkuchařů, které nikdy nezklamou

Pokud spáleniny na vaší pánvi zašly tak daleko, že uvažujete o koupi nové, dejte jí ještě poslední šanci. Tyto dva triky na opotřebovanost určitě zaberou.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Pánev je nástroj, který bývá v kuchyni používán bezmála každý den. Není divu – většinou se lehce umývá a jídlo je na ní rychle hotovo. Problém ovšem nastává v momentě, kdy na ni před smažením zapomenete dát olej či máslo, nebo v ní necháte jídlo smažit až příliš dlouho. Poté vznikají různé spáleniny a kromě nelibého zápachu za sebou zanechávají i nehezké hnědé stopy. Navíc to nevypadá dobře ani před hosty. Naštěstí existují tipy, jak tuto komplikaci vyřešit.

Vnitřek pánve vyčistíte jednoduše

Celý trik čištění spálených věcí obecně spočívá v použití kombinace octa a jedlé sody. Tyto dvě látky spolu účinně reagují za vytvoření oxidu uhličitého. Toho jste si určitě mohli všimnout, pokud jste pomocí nich čistili ucpaný odpad, kdy dochází k napěnění směsi. Pro vnitřní spáleniny v pánvi budou rovněž účinné. Prvním krokem tohoto triku je nalít do pánve pouze tolik vody, aby zakryla dno.

iZdroj fotografie: Flickr

Následně přilijte lžičku octa a směs dejte ohřát. Jakmile přivedete tekutinu k varu, odložte pánev na chladný povrch. Již při vaření jste možná mohli registrovat, že se spáleniny začaly odlupovat. Nyní už jen přisypejte jedlou sodu a nechejte směs vybublat. Poté za stálého drhnutí drátěnkou vylijte obsah do dřezu a máte hotovo. Při velmi rozsáhlých spáleninách je dobré postup opakovat.

Jak vyčistit vnější stranu pánve

I s tímto problémem si ocet a jedlá soda opět poradí. To je výhoda pro vaši peněženku, jelikož nebudete muset utrácet hříšné peníze za drahé chemické přípravky. Ty navíc dokáží zapáchat a při nesprávném použití hrozí újma na zdraví jak vaší pánve, tak vás samotných. K tomuto způsobu budete potřebovat plech, který je v průměru větší než daná pánev. Dno naplňte octem a přisypejte do něj rovnoměrně jeden šálek jedlé sody.

iZdroj fotografie: Freepik

Špinavou pánev do vzniklé směsi položte a nechejte ji odmáčet alespoň po dobu 24 hodin. To je nejdůležitějším krokem celého triku, jelikož bez dostatečného času metoda nebude příliš funkční a spáleniny se budou držet nadále. Následujícího dne ji vytáhněte, vezměte si drátěnku a za pomocí octa a jedlé sody ji začněte drhnout. Poté už jen vše opláchněte vodou a pánev bude jako nová.

Zdroj: The Kitchn

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Zobrazit další články