Domácí směs ze 2 složek vydrhne roky nesmytelnou špínu z hrnců i pánví. Během 5 minut budou jako nové

Asi každý nesnáší čištění a drhnutí připálených hrnců, protože je to pracné a zdlouhavé. Nejraději by zašpiněné hrnce rovnou hodil do koše.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Drhnutí a čištění připáleného nádobí rozhodně nepatří mezi oblíbené domácí práce. Ještě k tomu, když na to potřebujete koupit všelijaké drahé přípravky a chemikálie a ve většině případů připálenina stejně nejde dolů. Naštěstí existují tři ingredience, které za prvé nejsou drahé a za druhé váš zbaví i těch největších připálenin.

Jak na připečenou mastnotu

Pokud se vám připálí pouze dno hrnce, k vyčištění vám většinou postačí jen odmočení a špína a mastnota pustí sama. Jenže znečištění hrnce zvenčí je mnohem pracnější a obyčejná voda by vám opravdu nepomohla. A jaký je tedy způsob vyčištění hrnců bez námahy? Budete potřebovat jen dvě ingredience, které má každý doma. A to jsou:

  • jedlá soda,
  • vámi zvolený saponát.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Důležitá je horká voda

Nejdříve je potřeba najít si vhodně velkou nádobu, do které se hrnec vejde. Ale je nutné, aby byla odolná proti horku, na to nezapomínejte. Do nádoby nalijte vodu. Vložte hrnec dnem dolů a něčím ho zatižte tak, aby nemohl vyplavat. Teď už dejte nádobu na sporák a počkejte, než voda začne vřít.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Odstavte ji ze sporáku a nechte vychladnout. Není naprosto nutné, aby byl hrnec úplně studený, protože uvolněná špína by se mohla přichytit zpět. Všechny nečistoty oškrábejte nožem a uvidíte, že to půjde snadno.

Čisticí pasta

Teď přišel čas na to, připravit si čisticí pastu. Dvě lžíce jedlé sody smícháte se stejným množstvím saponátu. Výsledkem by měla být hustší pasta. Tu jen naneste na houbičku a krouživými pohyby z hrnce odstraňte zbývající špínu. Tuto pastu můžete použít i na čištění plechů. Dokonce i připálené mléko dokážete vyčistit, je jen třeba vědět, jak na to.

Jak čistíte připálené hrnce vy?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články