Dřevěné prkénko jako nové: Poškození i usazené bakterie se dají zlikvidovat octem a peroxidem

Po čase se dřevěné prkénko znehodnocuje. Je nevzhledné, ošuntělé a poškrábané. Naštěstí existuje vychytávka, díky níž mu navrátíte jeho zašlou slávu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Když zjistíte, že je kuchyňské prkénko na krájení masa či zeleniny poškozené, nevyhazujte ho do koše. Postačí, když vyzkoušíte metodu, k níž budete potřebovat jen ingredience, co máte bezpochyby doma. Díky tomu ušetříte peníze za nový produkt a oblíbené prkénko si ještě dlouho užijete.

Dejte stopku bakteriím a mikrobům

Na kuchyňském prkénku se nachází nespočet bakterií, které ohrožují lidské zdraví. V domácnosti byste měli mít alespoň dvě prkénka. Jedno na krájení syrového masa a druhé na zeleninu. Pokud máte doma jen jedno, tak to rychle napravte nebo dbejte na správné hygienické postupy při přípravě pokrmů.

Vše je jednodušší, než si myslíte

Pro dokonalé očištění dřevěného prkénka budete potřebovat jen pár věcí, které najdete doma. Jako první si připravte kuchyňské papírové utěrky, ocet, peroxid a kokosový olej. Poslední zmiňovaná položka se v každé domácnosti nenachází, proto si ji rychle pořiďte. Kokosový olej se pyšní zázračnými účinky a využijete ho při vaření i pro kosmetické účely. Věřte, že se bez něj za chvíli neobejdete.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ocet, peroxid a kokosový olej v akci

  1. Připravte si staré prkénko, polijte ho po celém povrchu octem a nechte působit 10 minut. Poté prkénko důkladně otřete papírovou utěrkou.
  2. Za druhé polijte prkénko peroxidem a opět ho nechte 10 minut působit. Nato povrch osušte kuchyňskou utěrkou.
  3. Krok tři je nejpříjemnější. Na řadu přichází kokosový olej. Potřebným množstvím prkénko potřete a nechte chvíli působit. Již při aplikaci spatříte, jak se začíná prkénko lesknout, je hladké a voňavé. Následně kuchyňského pomocníka dosucha otřete.

Pravidelné čištění zabrání vzniku bakterií

Díky tomuto triku zbavíte dřevěné prkénko bakterií a mikrobů, které se na něm při krájení surovin usazují. Budete mít jistotu, že jste svou rodinu ochránili před zdraví nebezpečnými útočníky. Tento postup si oblíbíte, protože vám nezabere moc času a výsledek je na první pohled viditelný.

Jakou péči dáváte do dezinfikace kuchyně?

Zdroj: Greatist
Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články